Jacob Hård om Semenya-domen Foto: SVT

Hård: ”En av de svåraste frågorna som Cas varit tvungen att ta ställning till”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kommentator Jacob Hård vet varken ut eller in när det gäller Cas dom i Semenya-ärendet. Han öppnar upp för att mängden testosteron ändå är ett bra sätt att mäta vilka som ska räknas som kvinnor men samtidigt så erkänner han att det blir diskriminerande och att valet av grenarna 400m och 800 meter känns lite godtyckligt.
– Den här frågan är så otroligt komplex, säger Hård.

– Jag anser att det här är en av de svåraste frågorna som Cas har varit tvungen att ta ställning till. Jag är inte mannen att säga rätt eller fel och det är nog inte många som är det. Den här frågan är så otroligt komplex.

Hur problematiskt är det att inom idrotten att  göra mätningar av värden  i kroppen och sedan göra indelningar efter det?

–  Jag vet inte om det är mer problematiskt än andra sätt som man har försökt att skilja ut män från kvinnor. Det är möjligt att det är ett bra sätt att bestämma vilka som ska få tävla som kvinnor men det diskriminerar ju helt klart en grupp människor och återigen, jag är inte mannen att säga om det är rätt eller fel.

Vad säger du om att man inför ett reglemente som bara gäller vissa grenar och inte andra?

– Det visar väl igen hur svår den här frågan är och att det behövs mer forskning. Som lekman ter det sig ju märkligt att bara ett fåtal grenar är utvalda i det här. Man kan vara kulstötare eller stavhoppare, långdistansare eller sprinter med hyperandrogenism men inte just 400 och 800-meterslöpare. IAAF säger sig ju ha vetenskapligt stöd för det och Cas går på den linjen men det känns ju som det blir ett regelverk som haltar.

Kan man tänka sig att detta beror på att just Semenya har sprungit 800 meter?

– Tanken kan man tänka men jag tror att de har mer på fötterna än så. Jag tror att den forskning som finns nu som säkert kommer att behöva kompletteras pekar på att fördelen är störst i just de grenarna, men här tror jag att det finns jättemycket att göra framöver för vetenskapen och de som ska skriva idrottens regler. Det här tror jag inte är någon slutpunkt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play