Kalle Berglund vrålar ut sin lycka. Foto: Bildbyrån

Sensationellt EM-silver för Kalle Berglund

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor var han okänd i friidrottssverige. På lördagskvällen tog den nyblivna svenske rekordhållaren Kalle Berglund silver på 1 500 meter i EM-debuten i Belgrad.

– Det känns galet bra, säger Berglund till SVT Sport.

I Birmingham satte han nytt svensk rekord inomhus på imponerande 3.37,69.

Det gjorde att Kalle Berglund fick EM-debutera i Belgrad. Och som han gjorde det.

Friidrotts-EM

– Jag är så himla nöjd och stolt över hur jag genomförde loppet. Jag kontrollerade verkligen hela loppet och fick en bra resa och sedan var det bara att stegra farten sista 500 meterna, säger Berglund till SVT Sport.

Han tog kommando i loppet direkt, och hade tätposition från början. Och med ett varv kvar orkade svensken växla upp tempot.

Åt polacken Marcin Lewandowski fanns inget att göra åt. Men silver blev det i Berglunds första mästerskap på tiden 3.45,56.

– Jag är väldigt nöjd över att ha tagit min första medalj, säger han.

Hade du trott på det här?

– Jag har drömt om det men jag har varit realistisk och jag vet att det kan bli allt mellan etta och femma eller sexa. Men nu blev det väldigt bra och jag är väldigt nöjd.

På 800 meter är Lovisa Lindh klar för final. Svenskan slutade trea i sin semifinal med tiden, 2.03,26 och tog den sista platsen i finalen som avgörs under söndagen. Andreas Kramer har däremot tävlat klart i inomhus-EM. Han blev sexa och sist i sin semi på 1.49,53.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet