Andrej Silnov var en av de goda. Trodde Stefan Holm. Foto: Bildbyrån

Holm minns Silnov med värme: ”En good guy”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Holm hade slutdelen av sin karriär gemensam med den nu dopningsmisstänkte Andrej Silnov och minns honom med värme:

– Han kändes som en good guy, säger Holm.

Den legendariske höjdhopparen Holm hade redan räknat in nyheten som läckte ut i somras när World Athletics-styrda Athletics Integrity Unit (AIU) började utreda Silnov för dopningsbrott. I dag riktade AIU formella anklagelser kring steroiddopning (turinabol) mot ryssen och tre av hans landslagskompisar. De ska förhöras av skiljedomstolen Cas i Lausanne, men inget datum är bestämt.

– Jag känner att det här var en nyhet i juni och jag funderar över vad som är nytt nu, säger Holm om den spontana känslan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IOK har en preskriptionstid på tio år kring tävlingsresultat och Holm har inga förhoppningar om att få en bronsmedalj från 2008.

– Jag har inga förhoppningar om en Peking-medalj eftersom det är så länge sedan men det är bra att folk som fuskar åker dit, säger han.

Hade du någon misstanke mot Silnov när du tävlade emot honom?

– Jag vill inte misstänka folk som jag tävlar emot. Man får ju gå in och tro att man tävlar på lika villkor. Sedan vet jag att jag tävlat mot folk som varit dopade men jag har aldrig funderat över det under tävlingars gång.

”Han tog mikrofonen och tackade mig”

Hade du någon relation eller kontakt med Silnov under er aktiva period?

– Nej inte så mycket men han var ändå en av dem som kändes som en good guy, alltid trevlig och artig och hälsade utan att han var speciellt bra på engelska. Jag kommer ihåg min sista tävling i Stuttgart (World Athletics Final 2008) när han vann och jag var tvåa. När jag blev avtackad inför publiken tog han mikrofonen och försökte på stapplande engelska tacka mig för allt jag hade gjort, vilket inte alls var hans uppgift. Han kändes som en good guy då, minns Holm.

Silnov slog igenom som 21-åring under vintern 2006 och vann under sensommaren EM i Göteborg, en tävling där Holm, 43 i dag, var trea.

Rysk friidrott är internationellt avstängd, där individer kan ansöka om dispens, sedan 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.