Danil Lysenko, en av de ryska friidrottarna som utreds. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rysk friidrott tvingas böta 95 miljoner för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) tvingas böta tio miljoner dollar för brott mot antidopningsreglerna.
Samtidigt meddelas beslutet att endast tio ryska friidrottare får tävla – under neutral flagg – i Tokyo-OS.
”Det är uppenbart att de tidigare åtgärderna inte räckt för att förändra kulturen inom rysk friidrott”, säger World Athletics ordförande Sebastian Coe.

Det internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF) beslutande råd meddelade i dag att man bötfäller det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) med 10 miljoner dollar för brott mot antidopningsreglerna. Det skriver World Athletics i sitt eget pressmeddelande.

”Sanktionspaketet som godkänts av rådet i dag återspeglar allvaret i RusAFs felaktigheter och nu skickas ett tydligt meddelande om att vi tar dessa typer av brott från våra medlemsförbund extremt på allvar”, säger World Athletics ordförande Sebastian Coe i pressmeddelandet.

”Förändra kulturen inom rysk friidrott”

Bakgrunden till beslutet är händelserna som uppmärksammades 2015 då den internationella antidopningsbyrån Wada inkom med en rapport som visade på massdopning inom Rusaf bland ryska friidrottare.

I beslutet tillägger det internationella friidrottsförbundet också att man endast kommer tillåta tio ryska friidrottare att delta – under neutral flagg – vid årets OS i Tokyo.

”Det är uppenbart att de tidigare åtgärderna inte räckt för att förändra kulturen inom rysk friidrott. Vi hoppas att denna ytterligare åtgärd kommer att räcka för att framkalla en verklig förändring”, säger Sebastian Coe i pressmeddelandet.

Måste betala hälften innan 1 juli

De tio ryska friidrottarna kommer därmed att tillåtas att tävla under neutral flagg, om Rusaf betalar in 5 miljoner dollar av bötesbeloppet före den 1 juli 2020. Görs inte det kommer inga ryska idrottare tíllåtas att ansöka om neutral flagg, skriver World Athletics i sitt pressmeddelande.

De återstående fem miljonerna av bötesbeloppet kan komma att skippas om Rusaf gör meningsfulla framsteg i sitt antidopningsarbete. Men summan kan komma att krävas in omedelbart om Rusaf begår ytterligare brott mot antidopningsreglerna eller inte uppfyller de krav som det beslutande rådet inom World Athletics har satt upp.

KLIPP: Sant eller falskt om nya omtalade skorna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sant eller falskt om nya omtalade skorna Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer