Hon fann sin drömtränare – via Facebook

Publicerad

Hon fick cancer på näthinnan och blev blind vid fem års ålder. Framgångsrika längdhopparen Viktoria Karlsson satsar nu mot Paralympics 2020 med ny guide/tränare – som hon fann via Facebook.

Hon har 14 steg till hoppzonen hon får hjälp att rikta in sin ansats mot. Om guiden är avgörande för en blind längdhoppares öde? Dum fråga.

– Vi måste ju bli som en (1) person nästan. Det gäller att få ett fint flow, så det är tufft men roligt, säger Viktoria Karlssons nya guide Linda som valdes ut bland de som sökte jobbet via Facebook. Ett krav var att springa 100 meter under 13,5 sekunder.

– Det gäller att hitta rätt person och de växer inte på träd. Så den här gången lade vi ut en facebook-annons, säger Viktoria Karlsson.

”Vet inte om jag kommer landa i gropen”

Karlsson tog EM-guld 2016 och 2014 och målet är att ta medalj på Paralympics i Tokyo 2020.

– Längdhoppningen är en del av min identitet. Det påverkar hela ens liv.

Och det är förstås en utmaning att hamna i gropen.

– Skillnaden (mot de som ser) är att jag inte vet om jag kommer landa i gropen så det gäller att ha en jättestor tillit till min guide.

Så, varför bär de blinda längdhopparna?

– Vi har på oss ögonbindlar i min klass. Dels för att det ska bli tydligt för publiken att vi faktiskt inte ser nånting, och dels för att det finns de i klassen som ser ljus och mörker. Så för att det ska bli lika för alla måste man ha glasögon eller ögonbindel.

Se hela reportaget här

Blinda längdhopparen Viktoria Karlsson fann nya tränaren via Facebook

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer