Det är fortsatt mörker för ryska friidrottare som inte får tävla internationellt. Foto: TT.

IAAF förlänger avstängningen av ryska friidrottare

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, förlänger avstängningen av ryska friidrottare. Det meddelas efter ett styrelsemöte i Monaco i dag.

IAAF anger två skäl till att behålla sanktionen: Att man inte fått dokumentation kring misstanken att ryska ledare ska ha hjälpt 2,40-höjdhopparen Danil Lysenko att dölja uppgifter i sin vistelserapportering, vilket är ett dopningsbrott, och att avstängda tränare fortsätter att bedriva sin verksamhet.

– Vår insatsstyrka delar styrelsens oro över att framsteg på två områden undermineras av återfall på två andra områden, säger norrmannen Rune Andersen som lett undersökningen, med bland annat besök i Ryssland, till AP.

Avstängda sedan 2015

Den Wadabeställda McLaren-rapporten slog i november 2015 fast att den ryska dopningen varit statstyrd och systematisk. Ända sedan dess har landets friidrottare varit utestängda från internationellt tävlande – enskilda aktiva har kunnat ansöka om personliga tillstånd och tävla under neutral flagg.

IAAF vägrar att häva sanktionen trots att det ryska friidrottsförbundet har betalat in över 30 miljoner kronor, kostnader som krävts för omkostnader för utredningar. Ryssland har även öppnat sina antidopningslaboratorier och gamla prov har omtestats.

Om 3,5 månader inleds VM i Doha, Qatar. Det är oklart om det finns tid att hinna godkänna Ryssland som land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.