Jakob Ingebrigtsen siktar på att bli nummer 1 för att avsluta karriären tidigt. Foto: TT

Ingebrigtsen överväger att sluta efter ett OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Om supertalangen Jakob Ingebrigtsen skulle vinna ett OS-guld på 1500 meter i Tokyo skulle det kunna innebära slutet på karriären.

– Det skulle vara jobbigt att fortsätta satsa då, säger 20-åringen.

Underbarnet i löparfamiljen Ingebrigtsen, som vann Diamond League-premiären i Gateshead i söndags, gjorde sitt utspel i en norsk podd nyligen.

– Om jag vinner OS-guld inom en snar framtid, eller sätter världsrekord eller något, skulle det vara jobbigt att fortsätta satsa, säger Ingebrigtsen i podden ”Ida med hjärtat i hjärtat i handen” och känner att livet är för kort för att enbart ägna sig åt friidrotten.

– Men innan jag når mina mål vill jag vara så bra jag kan. Om jag springer så fort jag vill och tar de medaljer jag vill, så vill jag verkligen göra andra saker också, säger Ingebrigtsen.

Formel-1 lockar

Han pekar ut en helt annan riktning i livet.

–  Men om jag är nöjd och känner att jag har uppnått det jag vill, ska jag bilda familj och umgås med den och göra andra trevliga saker. Kanske se om jag kan bli en Formel 1-förare eller något. Det hade varit kul, säger han med ett leende.

När NRK frågar om utspelet messar Ingebrigtsen tillbaka:

”Jag strävar efter att ta många medaljer, så jag behöver inte nödvändigtvis sluta efter en”, skriver Ingbrigtsen som var nära att tappa motivationen i 15-årsåldern men fick den tillbaka när han träffade flickvännen Elisabeth Asserson som han är förlovad med.

Hon var med honom när det blev dubbla EM-guld i Berlin 2018 (1500 och 5000 meter), då endast 17 år gammal.

De senaste åren har 1500 meter dominerats av kenyanen Timothy Cheruiyot. Den regerande världsmästaren visade klass när han vann i Diamond League-galan i Doha i går på 3.30,48. Då var inte Ingebrigtsen med.

– Jag har närmat mig honom varje år och hoppas kunna slå honom någon gång den här säsongen, i alla fall i OS, sade Ingebrigtsen efter vinsten i Gateshead.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.