Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån

Ingebrigtsen tog nytt guld – överlägsen på 1500 meter

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen kopierade gulddubbeln 1500 och 5000 meter från EM i Berlin. I kväll var norrmannen överlägsen när han vann 1500 meter på mästerskapsrekordet 3.32,76.

– Det var skönt att vinna och samtidigt springa fort. Mästerskapsrekordet var pricken över i:et, säger Ingebrigtsen till SVT Sport.

– Herregud, vilken taktik. Han lade sig i täten och bara körde sönder de andra. När man trodde att han inte hade en växel till så lade han i en till och en till, säger SVT Sports expert Christian Olsson.

Efter 200 meter gick Ingebrigtsen upp i täten och satte upp en hög jämn fart och grillade de andra och vann till synes utan besvär. I VM blev han överraskad av britten Jake Wightman (springer enbart 800 m i EM) och nedspurtad. Det såg han till att undvika i kväll när tävlingarna blev uppskjutna efter ett skyfall.

EM-veckan

– Jag kände att spanjoren (Mario Garcia) var närgången och touchade mig på benen, vilket irriterade i mitten av loppet, men jag hade bra kontroll och mycket kvar att ge på slutet, säger Ingebrigtsen.

Storebror Henrik med som stöd

På läktaren stod storebror Henrik och njöt, precis som vid VM.

– Det var väl helt okej med mästerskapsrekord på 3.32 efter ett sololopp? säger Henrik till NRK.

Silvret knep Jake Heyward, Storbritannien, före Mario Garcia, Spanien.

I tisdags vann norrmannen guldet på 5000 meter efter en liknande uppvisning.

– Jag har känt mig bra hela veckan och vi får se om det blir något lopp till innan jag ställer ifrån mig spikskorna för säsongen, funderar Ingebrigtsen.

21-årige Ingebrigtsen tog sin åttonde internationella utomhusmedalj i banlöpning (OS, VM och EM) och följde upp dubbelvinsten från Berlin 2018 på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet