OS-stadion i Rio de Janeiro. Frågan är om det kommer några ryska friidrottare till spelen i augusti? Foto: TT Nyhetsbyrån.

”IOK berett att bjuda ryssar till OS”

Uppdaterad
Publicerad
Den 17 juni kommer IAAF med ett beslut om man ska lyfta avstängningen av ryska friidrottare till OS i Rio. Men enligt BBC förbereder tunga företrädare inom IOK att runda IAAF och välkomna ryssarna till OS, där det är IOK som står som arrangör.

Nyligen öppnade IOK-chefen Thomas Bach för det här genom att säga att bevisbördan skulle flyttas till den aktive som ska kunna bevisa att man testats i enlighet med Wadareglerna.

IOK kan även peka på att man omtestat prover från OS 2008 och 2012 i syfte att stoppa dopade aktiva, varav 22 varit ryssar, från spelen i Rio. 

Kollektiv bestraffning kan ge en mängd processer IOK inte vill ha på halsen.

Isinbajeva hotar att gå till domstol

Bland annat har dubbla OS-mästaren i stavhopp, Jelena Isinbajeva, hotat att gå till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna om hon stoppas. Troligen skulle skiljedomstolen Cas få mycket att göra vid ett negativt beslut för de ryska friidrottarna. 

Den 8 juni kommer den tyske undersökande journalisten Hajo Seppelt med en ny dokumentär kring tillståndet i Ryssland. Det var efter hans program förra året som Wada tillsatte den undersökning som fick de ryska friidrottarna avstängda.

De ryska friidrottarna är internationellt avstängda men kan tävla i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer