Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Irene Ekelund att hon nu är redo för comeback på löparbanorna. Foto: Bildbyrån/SVT

Irene Ekelund redo för comeback: ”Många frågar om jag fortfarande håller på”

Uppdaterad
Publicerad

Irene Ekelund, 26, har drabbats av flera tuffa skador och kämpat med psykisk ohälsa under karriären.

Nu har det gått över ett år sedan hon tävlade senast.

– Det är många som frågar mig om jag fortfarande håller på, men jag är här, säger Ekelund som planerar att göra comeback i juni.

2022 blev ett tungt år för Irene Ekelund som på våren skadade låret och sedan inte gjorde en enda tävling utomhus. 26-åringen flyttade hem till Värmland under hösten – men skadeproblemen fortsatte.

– Jag drog ena baksidan i höstas och sedan den andra i januari på en mindre intern tävling. Det var såklart inte så det var tänkt, men flytten har ändå gett mig mycket, säger Ekelund till SVT Sport och utvecklar:

– Min kropp pallar inte att jobba heltid som jag gjorde i Stockholm och elitträna samtidigt, då går den sönder. Så jag flyttade för att få mer lugn och nu är jag i en sists i livet där jag jobbar mindre och tränar mer och nu när det landat lite hoppas jag att kroppen också får återhämta sig och ta till sig all träning.

”Många frågar”

Nu är hon kvitt skadorna har siktet inställt på tävlingar i sommar, bland annat SM. Det är 200 meter som gäller och tävlingscomebacken är planerad till 6 juni i Södertälje.

– Det är många som frågar mig om jag fortfarande håller på, men jag är fortfarande här och behöver framför allt vara smart den här gången. Jag och min tränare (Oscar Gidewall, reds.anm) har tränat för att kroppen ska hålla, så jag är riktigt taggad på sommarsäsongen. Det handar om att få tävlingar där jag kommer i mål och får rutin på allt igen.

Kämpar med det mentala

Ekelund, som slog igenom för tio år sedan med ett UVM-guld, har genom åren brottats med depression och jobbar fortfarande med den mentala biten.

– Det går upp och ner, vissa dagar är det väldigt mörkt, men det är fler bra dagar än dåliga och för mig handlar det mycket om att tro på mig själv. Så jag försöker vara snällare mot mig själv och se varenda framsteg.

Med ett personbästa på 22,92 på 200 meter är Ekelunds mål att slå det svenska rekordet på 22,82.

– Jag ska ju ta det där svenska rekordet. Får jag bara till allting så finns det där.

Tre frågor till idrottspsykologen om psykisk ohälsa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar idrottspsykologen Göran Kenttä att ett sätt att hjälpa elitidrottare är att normalisera oro och ångest som en del av vardagen. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.