Jacob Fincham-Dukes firade silvret – men blev senare nedflyttad till femte plats. Foto: Bildbyrån/SVT

Jacob Fincham-Dukes tappade silvret: ”Det som gör mest ont...”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige protesterade och Thobias Montlers brons blev ett silver.

Plötsligt blev britten Jacob Fincham-Dukes av med sin medalj och nedflyttad till femte plats.

”Det som gör mest ont är att få njuta av ett ärevarv och sedan bli fråntagen den glädjen” skriver han på sociala medier.

EM-finalen i längdhopp blev högdramatisk. Efter sex omgångar hade tre hoppare noterats för samma resultat – 8,06.

Britten Jacob Fincham-Dukes knep silvret före Thobias Montler tack vare ett bättre andraresultat. Trodde alla. En stund senare lämnade Sverige in en protest – som gick igenom.

Anledningen är en regeländring som började gälla från november förra året. Enligt den nya regeln räknas övertramp även vid de tillfällen då någon del av skon eller foten bryter övertrampslinjen – antingen på eller ovanför marknivå – i samband med upphoppet.

– Vänner hemifrån skickade filmer på Fincham-Dukes första hopp, 8,06, det är ganska tydligt att det är övertramp. Rätt ska vara rätt, sa Montlers tränare Yannick Tregaro till SVT Sport.

Blev nedflyttad till femte plats

Montler fick plötsligt silver och Jules Pommery, Frankrike, blev bronsmedaljör.

Fincham Dukes bästa resultat blev i stället 7,97 vilket räckte till en femteplats. Under onsdagsförmiddagen skrev han ett känslosamt inlägg på Twitter.

”Inget kan riktigt sägas om i går kväll, jag var EM-silvermedaljör men tyvärr på grund av en protest blev jag nedflyttad till femte. Det som gör mest ont är att få njuta av ett ärevarv, verkligen känna stunden och sedan bli fråntagen den glädjen.”

”Gick inte min väg”

Storbritanniens förbund lämnade in en motprotest.

– Vi är såklart väldigt besvikna för Jacobs skulle eftersom hoppet från början fick grönt ljus. Om det hade blivit dömt som övertramp hade det ändrat förutsättningarna för hela tävlingen, säger team leader Paula Dunn, till förbundets hemsida.

Fincham-Dukes är tacksam för förbundets stöd.

”De gjorde allt de kunde men det gick bara inte min väg” konstaterar han och tillägger att han nu fått ännu mer motivation inför nästa säsong.

”Jag tvivlar inte på att jag kommer att vara på en prispall snart.”

SE MER: Sverige lämnar in protest mot misstänkt övertramp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.