Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige lämnar in protest mot misstänkt övertramp Foto: Bildbyrån/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter jättedrama: Thobias Montler tar EM-silver

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett otroligt drama i längdhoppsfinalen på EM.

Thobias Montler säkrade brons i sista hoppet och efter protest blev det uppgraderat till ett silver.

– Rätt ska vara rätt, säger Montlers tränare Yannick Tregaro.

Thobias Montler inledde med ett bra första hopp på 7,95, vilket var längst just då. Men innan första rundan var avklarad blev han passerad av Storbritanniens Jacob Fincham-Dukes som hoppade 8,06, hans bästa i år.

OS-mästaren och förhandsfavoriten Miltiadis Tentoglou, från Grekland, såg till att vara på rätt sida om plankan i det andra hoppet och gick upp i en klar ledning med sitt 8,23-hopp. En ledning som greken sedan drygade ut i den tredje rundan då han hoppade 8,35.

Montler hoppade jämnt men kunde inte höja sig från sitt första hopp (7,88 och 7,93). Efter ett övertramp i den fjärde omgången fick Montler se sig passerad av fransmannen Jules Pommery som hoppade upp på 8,06. Samtidigt utökade Miltiadis Tentoglou till 8,52, nytt EM-rekord.

Centimeterdrama

I femte och näst sista omgången fick Montler till ett fint hopp och var till synes uppe på medaljplats. Men det blev röd flagg efter ett hårfint övertramp. I sitt sista hopp gled han upp till 8,06, samma längd som både Fincham-Dukes och Pommery. Där och då innebar det ett hopp från femte till tredje plats för Montler då hans näst längsta hopp var längre än Pommerys.

Pommery kunde inte förbättra sig i sitt återstående hopp, vilket gjorde att Thobias Montler tog EM-brons.

Men kort efter att bronset blev klart lämnade Montler och teamet in en protest.

Anledningen var en regeländring som började gälla från november förra året. Enligt den nya regeln räknas övertramp även vid de tillfällen då någon del av skon eller foten bryter övertrampslinjen – antingen på eller ovanför marknivå – i samband med upphoppet.

– Vänner hemifrån skickade filmer på Fincham-Dukes första hopp, 8,06, det är ganska tydligt att det är övertramp. Rätt ska vara rätt. Men vi får se vad domarna säger, det kan bli ett silver istället, säger Montlers tränare Yannick Tregaro till SVT Sport.

KLIPP: Montler: ”Förstår inte vad som hände”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Montler: ”Förstår inte vad som hände”

Lyckad protest

Efter att protesten gåtts igenom blev det klart att Thobias Montler blev tvåa och tog silver.

– Detta är ett typexempel på det nya systemet. För ett år sedan hade Fincham-Dukes varit tvåa, men nu blir han femma eftersom man inte får glida över på plankan med den nya regeln. Det är bara att gratulera Pommery (som tar brons), men samtidigt lider jag med Fincham-Dukes, säger Thoibias Montler till SVT Sport.

Du tar ett silver utomhus, hur känns det?

– Från en bronsmedalj till ett silver är ett steg upp och det känns ytterligare bättre. Idag var det omöjligt att hota Tentoglou, så silver var det bästa jag kunde få idag, jag är jätteglad.

KLIPP: Thobias Montlers medaljhopp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thobias Montlers medaljhopp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer