Michaela Meijer och Angelica Bengtsson. Foto: Bildbyrån.

Jacob Hårds höjdare inför SM i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I dag drar SM-tävlingarna i friidrott igång i Uppsala och SVT direktsänder hela helgen.

Jacob Hård kommenterar SM tillsammans med Kajsa Bergqvist och Alhaji Jeng och har hittat några guldkorn.

Damer

Stavhopp: Sedan Michaela Meijer satte svenskt rekord med världsresultatet 4,83 härom veckan har förra rekordhållaren Angelica Bengtsson också fått ordentlig fart på sitt hoppande. Duellen dem emellan innehåller mycket prestige och kan avgöras på riktigt höga höjder!

Höjdhopp: Erica Kinseys säsongsdebut i måndags slutade på överraskande fina 1,92 och Sofie Skoog har en formkurva som sakta men säkert är i stigande. Kan bli nåt bra i Uppsala.

Längdhopp: Khaddi Sagnia har radat upp många fina tävlingar i sommar, även om senaste framträdandet inte var på topp. Får hon till det blir det internationell toppklass!

Långdistans: Meraf Bahta och Sara Lahti är två topplöpare som brottats med motgångar och utmaningar av olika slag de sista åren. Ingen av dem har tävlat i år men är anmälda till SM där de​ ställs mot bl a Linn Nilsson i fin form.

400 meter: Att se Moa Hjelmer i Sollentuna i måndags var som en fläkt av den Hjelmer som blev europamästare för åtta år sedan. I den formen kan ingen hota henne på SM. 

Herrar

Stavhopp: Armand Duplantis är SM-tävlingarnas stora affischnamn, på hemmaplan i staden där han har sin svenska bas. Mondo är en av friidrottsvärldens främsta stjärnor och hans framträdande en given höjdpunkt!

Diskus: När Daniel Ståhl nu tycks ha hittat tekniken som matchar hans jättekrafter sitter det svenska rekordet löst om de yttre förhållandena är bra. Lägg därtill Simon Pettersson som är säkerheten själv på långa längder och vi har en tävling av högsta klass!

800 m: Andreas Kramer tycks ha hittat en form som vi inte sett sedan EM-silvret för två år sedan. Storfavorit, förstås, även om konkurrensen kommer att vara historiskt skarp med ytterligare tre löpare som gjort 1.46 – 1.47 i år.

Längdhopp: Thobias Montler har en stor säkerhet kring åtta meter just nu. Känslan är att en riktig fullträff kan bära en bra bit över den gränsen för Montler som även kan bli en utmanare om medaljerna i sprint där han också är anmäld.

Mustafa Mohamed är värd ett eget kapitel. 41-åringen som i februari satte svenskt rekord på marathon fundrar nu på att återvända till 3000 meter hinder – grenen där han nådde de stora internationella framgångarna under sin karriär men som han inte sprungit på tio år.

Så sänder vi SM

Fredagkl 16.00-18.00 i SVT1, kl 18.00-19.45 i SVT2

Lördag – kl 13.30-17.50 i SVT1, kl 17.50-18.45 i SVT2

Söndag – kl 11.00-15.20 i SVT1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.