”Nu ska jag riva sönder lappen och ge han min autograf”. Foto: Bildbyrån

”Jag kan springa snabbare – nu ska jag bara njuta”

Uppdaterad
Publicerad

Julen 2017 fick Kalle Berglund en lapp av den dåvarande rekordhållaren på 1500 meter Johnny Kroon. Där stod det: ”Än så länge har du inget att skryta om”.

Nu har han det. Kroons rekordnotering, 3,36,49, är nu utraderat av Kalle Berglund. Nu är det Berglund som ska skriva en lapp.

– Det är en lättnadskänsla, jag är nöjd med min prestation och att jag vann loppet. Hararna ballade ur lite och orkade bara 800 meter, så jag fick springa resten själv. Det gör mig ännu mer imponerad av prestationen, säger Kalle Berglund till SVT Sport.  

Att det är just Johnny Kroon han tar rekordet av är speciellt för Berglund. Kroon och Berglund är bekanta och Kroon har följt Olofström-löparens karriär länge, ja, han har till och med gett honom flera tips.

– Ja, när jag var 12-13 år var han på plats och gav mig tips. Det kanske han ångrar nu, skrattar Berglund via telefon från Schweiz.

Och roligare blir det. Det finns mer till den här historien. Kalle Berglunds första tränare var den före detta höjdhopparen, Susanne Lorentzon. Hon är syster till Annika Lorentzon Kroon, som i sin tur är gift med just Johnny.

Ska riva sönder lappen

Julen 2017 befann sig Kalle och Johnny därför på samma julfirande. När 23-åringen var på väg att lämna festen hade den tidigare rekordhållaren skrivit en lapp med texten: ”Än så länge har du inget att skryta om”, och hans autograf på.

Den lappen har Berglund sparat i sin plånbok som ett minne. Fram tills nu.

– Nu ska jag riva sönder den lappen och rama in den. Och så ska han få min autograf, säger Berglund skämtsamt.

Din tränare är inne på att du kan springa mycket fortare – ner mot 3,34.

– Jag kan springa snabbare. Är det optimala förutsättningar kan det gå snabbare, men nu är jag verkligen bara glad. Nu ska jag njuta och äta lite.

Nästa gång Berglund tävlar gör han det på Lag-EM som avgörs helgen 9–11 augusti.

Gick in i väggen – ska testa igen

– Då ska jag springa 3000 meter, det blir kul att testa något nytt. Jag har bara gjort det en gång, i Uppsala, då gick jag in i väggen så det tog 18 månader för mig att våga testa igen. Det kan blir spännande.

Är det lite tråkigt att du inte klarade VM-kvalgränsen?

– Jo, lite segt. Jag tittade upp och tänkte helskotta, det skulle bara varit sju hundradelar snabbare. Men jag ligger bra till, jag är ganska säker på att jag kommer springa där. Hoppas jag kan sänka mig med de där sju hundradelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.