Foto: TT

”Jag tycker inte att det finns ett dopningsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

100 meter är en kontroversiell gren. Världens snabbaste kvinna Shelly-Ann Fraser-Pryce försvarar de förut dopningsavstängdas rätt att tävla. ”Jag tycker inte att det finns ett dopningsproblem”, säger jamaicanskan till SVT Sport.

100 meter för herrar domineras av tidigare dopningsavstängde Justin Gatlin, och flera av hans utmanare har också åkt dit för förbjudna preparat.

Diamond League-galan i Stockholm har valt att inte bjuda in de löparna till kvällens gala i Stockholm, på grund av deras historia. Däremot kommer världens snabbaste på damsidan, Shelly-Ann Fraser-Pryce, med två OS-guld och fem VM-guld i karriären.

Friidrotts-VM

Hon har själv en kort avstängning på sex månader bakom sig, efter att ha testat positivt för en förbjuden narkotisk substans 2010, som hon själv menade kom från en medicin hon tog för tandvärk.

”Reglerna säger att de får komma tillbaka”

Hon har inte samma inställning som arrangörerna i Stockholm, utan menar att de som har avtjänat sina avstängningar bör ha rätt att tävla som alla andra – som det står i reglerna.

– Jag tycker inte att det ska vara ett problem, för regeln säger att de ska få tävla efter att de har haft sin avstängning. Det är som om någon åker i fängelse och kommer ut, då har de avtjänat sin tid och tillåts komma ut, de stängs inte ute på en ö för sig själva. De får komma tillbaka till sina familjer och uppskatta livet på samma sätt. Reglerna säger att de får komma tillbaka och delta, och det är jag okej med, säger hon på en pressträff inför galan.

Tycker du att det finns ett dopningsproblem?

– När det handlar om preparat eller förbjudna substanser i idrotten så finns det i all idrott. Friidrotten uppmärksammas mest. Jag skulle absolut inte säga att det finns ett problem. Vi hör inte talas om det här varje dag. Det är inte en stor procent av idrottarna som testar positivt, den är väldigt liten.

Litar du på kontrollsystemet för dopning?

– Ja, jag måste lita på det. Det är därför det finns, och jag har blivit testad över hela världen, så man måste lita på systemet.

Arrangörerna i Stockholm väljer att inte bjuda in herrarna på 100 meter, men det finns ingen rak policy om att den som förut varit avstängd inte får komma till Stadion.

”Inte lika känsligt”

– Det är en kommersiell bedömning vi gör. Vi kan inte själva ta beslut att stänga av idrottare utan det är IAAF:s regler som gäller. Vi har möjlighet att välja vilka vi vill bjuda in, säger Jan Kowalski som är ordförande för galan.

– Vi känner att herrarna på 100 meter, med grova preparat och Justin Gatlin till exempel som har flera avstängningar, att hela den grenen och hela setupen gör att de inte är bra förebilder. I Fraser-Pryces fall har vi bedömt att det inte är lika känsligt, det finns inte samma diskussion kring henne och skapar inte negativ uppmärksamhet på det sättet.

100 meter-loppet blir en av de stora höjdpunkterna på kvällens gala, och Fraser-Pryce menar att damernas sprintlopp förtjänar mer uppmärksamhet.

– Absolut. Om man har damer som ställer upp med personbästa på 10.79 och 10.74 och 10,70 – det finns så många som springer bra. Oftast ställer man upp och alla på startlinjen har sprungit på tider på 10 sekunder. Det är fantastiskt. Jag är säker på att det inte har varit så under tidigare år, att det har varit så många kvinnor som ligger så nära varandra i kapacitet.

”A man's world”

Hon har förut sagt att det är ”a man’s world”, där herrarna uppmärksammas mer, men är glad för läget i damernas 100 meter just nu, med många löpare som kan utmana.

– Nu är det kvinnornas värld, säger hon och skrattar.

Fraser-Pryce har ett personligt rekord på 10.70, och satte världsbästatiden i år på 10.74 i Paris. Sedan dess har hon tränat hårt i tre veckor. Tävlingen i Stockholm blir hennes enda före VM, och ett viktigt test inför VM i Peking – där hon tog sitt första OS-guld 2008.

I Stockholm saknas världstvåan och -trean i år, English Gardner och Blessing Okagbare, men Fraser Pryce ställs bland andra mot världsfyran i år Tori Bowie och åttan Barbara Pierre, samt svenska Moa Hjelmer.

SVT sänder kvällens gala med start 19.30. Se sändningstider här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet