Abdullahi Dahir Rabi licens har hunnit bli klar i tid och han kan nu representera Norge i terräng-EM. Foto: NRK

Jakob Ingebrigtsens ersättare stoppades – men fick glädjebesked i dag

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen vann juniorklassen vid EM i terränglöpning fyra år i rad. Norge hoppas på att Abdullahi Dahir Rabi, 18, ska ge nationen ett femte raka guld. Efter stor dramatik fick han i dag klartecken.

– Det är kaos inom mig, säger Rabi som så sent som i tisdags fick veta att han skulle stoppas efter licenstrassel.

Abdullahi Dahir Rabi vann juniorklassen vid nordiska mästerskapen i Tullinge utanför Stockholm överlägset för en månad sedan. Han är ett stort norskt hopp inför EM i Dublin på söndag. Han skulle kunna föra Jakob Ingebrigtsens segersvit vidare, och det såg mörkt ut när licensen inte var klar.

– Jag satt hemma och tittade på Champions League när min tränare ringde. Jag blev helt chockad. Jag förstod ingenting. Jag trodde att han skämtade först, sa Rabi till NRK om det nedslående beskedet han fick på tisdagskvällen.

Men i dag kom vändningen. Det internationella friidrottsförbundet godkände i dag licensen.

– Jag tror knappt att det är sant. Vad är det de håller på med? Det är kaos inom mig, säger Rabi om dagens glädjande besked.

Rabi har bott i Norge i sju år och beviljades norskt medborgarskap den 30 september i år. Men trots detta har hans licens varit somalisk – fram till nu.

Fick klartecken den 24 november

Den 24 november fick det norska friidrottsförbundet klartecken för att Rabi skulle kunna representera Norge vid EM av det internationella friidrottsförbundet– om en panel som skulle behandla övergången blev klar i tid. De första uppgifterna var att den inte skulle hinna ge besked före jul.

Men i dag fick det norska friidrottsförbundet besked från det europeiska friidrottsförbundet om att licensen gått igenom.

– Jag känner mig tillräckligt bra för att ta guld, säger Rabi som sätter sig på flyget mot Dublin tidigt på fredag morgon.

Jakob Ingebrigtsen, 21, gör sin första start som senior i terräng-EM  efter fyra raka juniortitlar. OS-mästaren på 1500 meter får även sällskap av sin storebror Filip, som haft stora problem efter biverkningar av vaccinet mot covid-19.

SVT sänder från terräng-EM i Dublin med start 14.10 i SVT Play på söndag.

Så sänder SVT Sport i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.