Jakob Ingebrigtsen ådrog sig en skada i rumpan i samband med den historiska vinsten i terräng-EM. Foto: TT.

Skadad Jakob Ingebrigtsen avstår inomhussäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett hektiskt 2019 drar Jakob Ingebrigtsen i handbromsen inför OS 2020 och avstår inomhussäsongen. En hemlighållen skada från terräng-EM spelar också in.
– Jakob kände sig väldigt sliten efter den tuffa säsongen, säger hans pappa Gjert.

Ingebrigtsen tävlade extremt mycket förra säsongen, både inomhus och utomhus. Efter den traditionella bansäsongen med ett sent världsmästerskap i Doha i månadsskiftet september/oktober fortsatte han tävlandet med gat- och terränglopp.

19-åringen blev historisk när han vann juniorklassen vid terräng-EM i Lissabon för fjärde gången i rad för en månad sedan. Då drog han även på sig en skada, som gör att han skjuter på resan till ett träningsläger i Sydafrika till den 19 januari.

– Jakob drabbades av en skada i rumpan vid terräng-EM i Lissabon. Han var tvungen att göra en riktningsförändring i hög hastighet och hade tidigare en känning av en överbelastning. Den händelsen utlöste den skadan, säger pappan Gjert, som även är tränare och rådgivare, till NRK.

Den skadan nämndes inte i samband med tävlingen utan har framkommit nu.

En timeout var på gång

Träningen har bedrivits på alternativt sätt efter skadan och det känns rätt att avstå inomhussäsongen för att fokusera på det stora målet: OS i Tokyo i juli/augusti. Under VM i Doha dubblerade Ingebrigtsen på 1500 och 5000 meter.

– Jakob kände sig väldigt sliten efter den tuffa säsongen 2019 och hade möjligen tagit en ”timeout” oavsett. Han ställde upp i väldigt många lopp och kände efter säsongen att han var som urvriden disktrasa, beskriver Gjert läget.

I söndags reste mellanbrodern Filip till träningslägret i Sydafrika. Jakob kommer att få sällskap av äldsta brodern Henrik, som opererat en tå och haft två långdragna förkylningar, till lägret vid avresan den 19 januari.

ARKIV: Ingebrigtsen hjälpte Kipchoge klara drömgränsen (12 oktober 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jakob Ingebrigtsen, längst till höger, drar fram Eliud Kipchoge i vitt. Foto: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer