Tre bröder Ingebrigtsen sprang final på 5 000 meter, med Henrik till höger. Foto: TT

Pappa Ingebrigtsen vill låta amputera sonens tå

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Ingebrigtsen har slitit med skador de senaste åren. Allra värst har det varit med en tå som pappa Gjert vill låta amputera. Det motsätter sig dock sonen.
– Som jag har förstått det blir det inte bättre av att amputera, säger Henrik.

Henrik Ingebrigtsen, äldst bland de norska löparbröderna, kunde inte göra sig själv rättvisa i VM-loppet på 5 000 meter där han slutade på 13:e plats.

Skälet: En smärtande tå.

Hans pappa Gjert, som också är tränare, har föreslagit att tån ska amputeras.

– Det är en slutgiltig lösning för att helt enkelt göra sig av med den. Det finns inget som tyder på att han behöver den, säger Gjert till norska NRK.

Läkare inte tillfrågade

Har du diskuterat frågan med en läkare?

– Nej, det har inte diskuterats med någon läkare, säger Gjert.

Men har du pratat med Henrik om problematiken?

– Jag vet inte om vi pratat om det så allvarligt men jag frågade honom hur långt han var villig att gå.

Och vad svarade han?

– Det var lite diffust. Jag hade kanske önskat att han var mer tydlig i sitt svar om det visar sig att karriären är i fara.

Norska idrottsläkare säger blankt nej

På norska olympiatoppen, Norges motsvarighet till SOK, är man starkt kritisk till tanken på en amputation.

– Nej, det skulle jag inte rekommendera för en löpare på den nivån, säger läkaren Lars Engebregtsen och understryker att just stortån är en viktig komponent för hela fotfästet och att balansen kan ändras helt, vilket kan ge ett annat löpsteg. Den tå som eventuellt ska opereras är pektån, den som är närmast stortån. 

Henrik Ingebrigtsen är minst sagt tveksam till pappans idéer.

– Men som jag har förstått det blir det inte bättre av att amputera. Ska ett ingrepp göras måste jag veta att jag sedan blir smärtfri och kan använda benen lika mycket så att jag kan fortsätta och bli ännu bättre, säger 28-åringen, enligt TT.

Blivit deprimerad av alla skador

Han opererades i tån för två år sedan, och möjligen kan ett nytt ingrepp hjälpa honom. Ett beslut måste tas snabbt, det är OS om tio månader.

– Vi får se vad det blir, jag har helt fokuserat på VM fram till nu.

Tillståndet har gjort Henrik deprimerad, vilket fått konsekvenser i träningen.

– Filip och Jakob vill nästan inte ens träna med mig eftersom de tycker att jag är för deprimerad, säger Henrik till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer