Dominique Blake skriver autografer inför OS i London 2012. Foto: TT.

Jamaicanska gav tillbaka OS-medalj efter fem år

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna tvisten kring 400 meterslöparen Dominique Blakes OS-brons från London 2012 tog i midsommarhelgen slut. Men det krävdes ett ultimatum från det jamaicanska friidrottsförbundet för att Blake skulle ge vika och lämna tillbaka medaljen.

– Jag tror att pressen blev för stor till slut och hon har gjort det rätta, säger ordföranden Warren Blake till Jamaica Observer.

Den 30-åriga jamaicanskan, som har ett personrekord på 51,72 från 2012, blev uttagen bland de sex i OS-stafettlaget på 4x400 meter. Men hon fick vare sig springa försök eller final, där det blev jamaicanskat brons efter USA och Ryssland.

Ledningen såg dock till att Blake, den enda av de sex som inte sprang något, fick med sig en bronsmedalj hem till Jamaica.

När sedan Blake stängdes av fyra år för dopning, och var tillbaka först i januari i år, började Jamaicas OS-kommitté uppvakta Blake för att få tillbaka medaljen. Hon skulle inte fått den i första läget och med en dopningsdom ska alla resultat strykas och intjänade pengar och medaljer lämnas tillbaka enligt IAAF-reglementet.

Men Blake vägrade att lämna tillbaka medaljen.

– Hon sa att den inte skulle lämnas tillbaka, säger Mike Fennell, ordförande i Jamaicas OS-kommitté.

Gick personligen och lämnade tillbaka medaljen

För att få till ett avslut hotade det jamaicanska friidrottsförbundet med att Blake inte skulle få starta i de nationella mästerskapen i Kingston under midsommarhelgen om inte medaljen lämnades tillbaka. Och det tog skruv.

Blake gick personligen till OS-kommittén och lämnade över den till ordföranden Fennell.

– Hon kom med den själv och jag kvitterade den och meddelade friidrottsförbundet och hennes advokat, säger Fennel.

Fri att tävla floppade dock Blake, som tävlar för Arkansas i USA, och trampade på banan innanför sig i försöket och diskades.

Shericka Jackson vann finalen på 50,05 och det krävdes 50,14 för att vara bland de tre bästa som nådde VM i London individuellt. Blake har ingen utomhustid noterad i år men sprang distansen inomhus på 52,91 i februari hemma i Arkansas. Mer från jamaicanska mästerskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.