17-åriga Briana Williams var ostoppbar i Tammerfors. Foto: Bildbyrån.

Jamaicas 17-åriga stjärnskott slipper dopningsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Jamaicas 17-åriga stjärnskott Briana Williams hotades av dopningsavstängning.

Men nu slipper dubbla U20-världsmästaren, som tränas av Ato Boldon, straff helt och hållet.

”Hennes avsikt var inte att fuska”, säger Jamaicas panel för disciplinära frågor IADP i ett uttalande.

Sprintsensationen dök upp på de jamaicanska mästerskapen och noterade 10,94, en tid som är U18-världsrekord. Men vid tävlingarna i Kingston fastnade hon i ett dopningstest. Williams hade det förbjudna ämnet hydroklortiazid i kroppen. Något som kan användas för att dölja anabola steroider och som hade kunnat ge fyra års avstängning.

Sprintlegendaren Ato Boldon, som tränar den unga adepten, hävdade att hon fått i sig ämnet via ett kontaminerat förkylningsmedel. Något som bekräftades av ett oberoende test av tabletterna.

Friidrotts-VM

Williams hade inte upptäckt något konstigt på innehållsförteckningen som sade att den inte innehöll förbjudna ämnen. Nu frias hon alltså av Jamaicas disciplinära kommitté och tilldelas en reprimand. inte någon avstängning.

”IADP finner att idrottaren inte har uppvisat något betydande fel eller vårdslöshet eftersom hon fick tabletter av sin vårdnadshavare och inte hade någon avsikt att fuska”, säger man i ett uttalande.

Ett besked som togs emot med glädje av Boldon då Williams förhördes bara dagar innan mästerskapet i Qatar.

– Jag är nöjd över att panelen kom fram till rätt beslut. Jag skulle inte vilja att det som hände Briana vid hennes ålder drabbade min värsta fiender han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet