Elaine Thompson, till vänster, med OS-guldet på 100 meter i Rio 2016. Shelly-Ann Fraser-Pryce tog bronset. Foto: TT.

Thompson vann drottningmötet med Fraser-Pryce

Uppdaterad
Publicerad

När de jamaicanska sprintdrottningarna Elaine Thompson och Shelly-Ann Fraser-Pryce drabbade samman vid de nationella mästerskapen i Kingston sporrade de varandra till stordåd. Thompson pressade sig förbi på slutet och vann på 10,73 när målfotot var färdigläst. Tvåan Fraser-Pryce hade samma tid men var tre tusendelar för sent ute.

– Jag har haft problem med hälsenan och det har varit en tuff säsong. Att kunna gå ut och försvara min titel när jag inte är hundra procent betyder mycket för mig, säger Thompson till Reuters med tårar i ögonen.

Fraser-Pryce är tillbaka i allra bästa form efter barnafödandet 2017. Hon är själv häpen över att tiderna är så bra. Det borde vara omöjligt, enligt henne själv.

– Jag går emot alla odds, jag menar jag är 32 och har kommit tillbaka efter att ha fött ett barn, funderar Fraser-Pryce som tränar tillsammans med Thompson. 

De nationella mästerskapen fungerade även som kval till VM i Doha i höst. Till Qatar kvalificerade sig även 17-åriga Briana Williams som blev trea på det nya jamaicanska juniorrekordet 10,94.

Bästa tiden någonsin för en andraplats

Shelly-Ann Fraser-Pryce, 32, är den kvinnliga motsvarigheten till Usain Bolt med två OS-guld (100 meter i Peking 2008 och London 2012) och sju VM-guld. De är för övrigt födda samma år, 1986.

Elaine Thompson, 26, vann OS-guld på 100 och 200 meter vid spelen i Rio de Janeiro 2016.

Därmed går duon, som delar det jamaicanska rekordet på 10,70, förbi collegesensationen Sha'Carri Richardson, 19, på världsbästalistan. Richardson vann collegemästerskapen i Austin på 10,75 för två veckor sedan.

10,73 är den bästa tid som någonsin mätts upp för en andraplats i ett kvinnligt 100-meterslopp.

Även i herrloppet var det ett välkänt namn som vann. 2011 års världsmästare (när Usain Bolt tjuvade bort sig) Yohan Blake vann på 9,96.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.