Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mångkamparen Fredrik Samuelsson slog till med sin tredje bästa tiokamp i karriären. Foto: Bildbyrån

Jätteprestation av Fredrik Samuelsson – bästa tävlingen på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Tiokomparen Fredrik Samuelsson har inlett säsongen på ett strålande sätt.

I prestigetävlingen Multistars i italienska Desenzano del Garda stod han för sin bästa tiokamp sedan 2018 – trots att han inte är i toppform.

– Väldigt glädjande med tanke på allt jag gått igenom de två senaste åren, säger Samuelsson till SVT Sport.

Våren, men framförallt fjolårssängen, var riktigt tuff för tiokamparen Fredrik Samuelsson. För drygt två år sedan drabbades han av en reumatisk sjukdom, vilket har gäckat hans karriär sedan dess.

Men trots att också våren varit tuff för 28-åringen lyckades han prestera en av sina allra bästa tävlingar i helgen. Hans 8070 poäng på tävlingen vid Gardasjön i Italien är hans tredje bästa tiokamp i karriären, enligt friidrott.se, och gjorde att han slutade tvåa i tävlingen. Vann gjorde Karel Tilga från Estland som landade på totalt 8482 poäng.

– Jag var osäker på om jag skulle åka hit, men jag fick ganska bra besked sista tio dagarna inför. Och nu såhär med facit i hand har det gått extremt bra, på sätt sida 8000-strecket igen. En jävla mersmak får man faktiskt säga. Det var en bra serie men det finns flera hundra poäng att hämta i ett par grenar, säger Samuelsson.

”Medicinen har varit livsavgörande”

Han berättar att det var tre grener som stack ut i positiv bemärkelse. 400 meter där han med tiden 49.21 gjorde sin snabbaste tid sedan 2017, samt stavhoppet, 4.95 och 1 500 meter, 4:35.52.

– Det var ganska svårbemästrade vindar, där det skiftade väldigt mycket och att jag hoppade 4,95 – bara fem centimeter från mitt livs bästa var jag otroligt nöjd med eftersom jag också haft en liten skada i min vrist.

Resultatet betyder mycket för Samuelsson, som så sent som för något år sedan funderade på att lägga ner karriären. Men medicin och hårt jobb både mentalt och fysiskt har gjort att han lyckats fortsätta och nu alltså dessutom levererat bra resultat.

– Medicinen har varit livsavgörande för mig, annars hade jag aldig kunnat hålla på med träningen. Det var osäkert hur jag skulle göra med karriären där ett tag.

En andra svensk, Jacob Thelander, var med till en början men tvingades bryta efter fyra grenar på grund av matförgiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.