Foto: SVT/David J. Phillip/AP

Experten: ”Splittret hade kunnat skära upp handflatan”

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson skrev svensk idrottshistoria och nominerade kanske sig själv till Bragdguldet igår.

SVT Sports expert var både imponerad och skärrad efter dramat med krossad stav och svenskt rekord.

– Splitter från staven kan skära upp handflatan, säger Alhaji Jeng.

Bilderna på när 26-åringens stav går sönder och när hon landar i den metalliska lådan under ribban är kanske de mest spektakulära i svensk friidrottshistoria. Publiken på arenan drog efter andan och alla undrade hur det hade gått.

– Det var otäckt. Man kan få splitter av staven som skär upp handflatan. Den går av väldigt långt ner och det tyder på att staven var skadad sen tidigare. Man hade andan i halsen, säger Alhaji Jeng.

Men Bengtsson reste sig och fick en ny chans eftersom staven gick sönder. Sen följde flera dramatiska minuter där svenskan, med sändningens kamerateam hack i häl, panikartat sprang runt och letade efter sin andra stav. Det visade sig att franska träningskompisen Ninon Guillon-Romarin stoppat den i sin väska. Till slut hoppade Bengtsson och klarade den svenska rekordhöjden 4,80.

– Det är så imponerande. Jag har sett mycket av Angelica och det var hennes livs bästa hopp. Hon attackerar hänsyslöst efter tumultet och i marginalen över ribban ser man hennes potential. Det är ett 4,90-hopp, säger Alhaji Jeng. 

Svenskan blev sexa i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.