Alhaji Jeng välkomnar domen på fyra år mot Fsiha. Foto: TT

Jeng om Fsihas dopningsdom: ”Bra att ta krafttag”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen kunde SVT Sport avslöja att Europamästaren i terränglöpning, Robel Fsiah, stängts av i fyra år efter testosterondopning. Domen välkomnas.

– Jag tycker absolut att det är ett rättmätigt straff, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Jeng ser rött när dopning, som urholkar idrottens trovärdighet, kommer upp på agendan.

– Jag är ganska trött på dopningen och det är bra att man tar sådana här krafttag med fyra års avstängning. Även om det finns en förklaring bakom allt så har det mig veterligen inte kommit någon officiell förklaring till situationen med Fsiha. Jag antar att dopningsnämnden har vissa riktlinjer kring mängden som ger utslag och att det rör sig om uppsåtlig dopning, säger Jeng.

Fsiha kommer från en annan kultur och flera av de senaste dopningsfallen i svensk friidrott har en bakgrund utomlands. Är det något man bör titta närmare på?

– Förbundet jobbar väldigt aktivt med sin strategi kring dopning. Man har alltid haft en kultur som varit väldigt antidopning. Ska man sedan gå på kultur eller etnicitet? Även om vissa vill att man se det så tycker jag att man ska hantera det på individnivå. Det är ett generellt problem inom dopningen. Jag ser inte det som svenskt eller osvenskt utan att det skadar idrotten något fruktansvärt, där trovärdigheten naggas. När sådant här återkommer regelbundet får kanske folk en känsla av att det förekommer ett utbrett fusk inom friidrotten.

”Måste bevaka dopning stort”

Dopningsnyheter får stort genomslag. Är det rimligt att bevaka så mycket som sker i dag?

– Man måste bevaka det på det här viset för att få upp problemet till ytan. Även om man inte vet grundorsaken tycker jag att man måste skicka starka signaler. Ta exempelvis Justin Gatlin som varit avstängd i fyra år för upprepad dopning och sedan kommer tillbaka bättre än någonsin och vinner medaljer och tar del av prispengar. I det fallet tycker jag att han skulle stängts av på livstid.

Tycker du att det gäller Fsiha också?

– Gatlin tog en riskbedömning och kalkylerade med att vara avstängd i fyra och sedan ta igen det när han kom tillbaka. Fyra år är väldigt lång tid för Fsiha som är 24 år. Jag tycker absolut att det är ett rättmätigt straff.

I sitt försvar inför dopningsnämnden sade Fsiha att han fått i sig en spruta med okänt innehåll. Innan dess sade Spårvägenlöparen till Expressen att han ätit en tablett mot förkylning.

När Fsiha vann EM i terränglöpning i Portugal i december skrev han historia att som förste svenske herre ta hem den titeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.