Foto: Bildbyrån

Joshua Cheptegei krossade världsrekordet på 5000 meter

Uppdaterad
Publicerad

Årets första Diamond League-gala bjöd på ett världsrekord.

Joshua Cheptegei, som lovat världsrekord inför loppet, sprang i mål på 12.35,36 – nästan två sekunder bättre än den tidigare rekordnoteringen.

Den 23-årige ugandiern, som tog VM-guld på 10 000 meter i fjol, stod för ett mäkta imponerande lopp – som efter en fin spurt innebar att han var 1,99 snabbare än Kenenisa Bekeles rekordnotering från 2004.

– Det är helt makalöst! Att han går ut inför årets första lopp och utlovar världsrekord... Man blir ju mållös, utbrister SVT Sports expert Alhaji Jeng.

”Har tränat bra”

För Cheptegei var det 22 sekunder snabbare än hans tidigare personbästa.

– Jag har tränat bra och jag och alla runt mig visste att det var möjligt att slå det här rekordet. Monaco är en speciellt plats och ett av de ställen där det går att sätta världsrekord, sade Cheptegei efteråt, enligt Aftonbladet.

– Det har varit svårt att motivera sig den här sommaren, men jag har pressat mig själv och verkligen tränat på. Nu ska jag fira det här ordentligt när jag kommer tillbaka till Uganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.