Maja Åskag tog SM-silver i tresteg. Foto: Bildbyrån.

JVM-vinnaren Maja Åskag tog SM-silver – efter Aina Griksaite

Uppdaterad
Publicerad

Maja Åskag tog dubbla guld i både junior-EM och junior-VM.

Men i dagens SM blev det ”bara” ett silver i tresteg – och hon föll i gråt.

– Det är så frustrerande när man vet att man har mer, säger 18-åringen.

18-åriga Maja Åskag har haft ett fantastiskt friidrottsår. Först tog hon junior-EM-guld i både längdhopp och tresteg, och följde nyligen upp det med att göra samma sak i junior-VM.

I dag hoppades Råby-Rekarne-hopparen kunna ta guld även i SM, i tresteg.

Sista hoppet bäst

Men där blev det ”bara” silver, på resultatet 13.44 – 31 centimeter kortare än hennes JVM-guldhopp. 13,44 nådde hon först i det sjätte och sista hoppet, vilket gjorde att hon avancerade från tredje till andra plats.

– Hon gör en fin insats. Hennes absoluta målsättning i år har varit juniormästerskapen, och att ladda inför ett EM och sen ladda om till ett VM, det tar krafter, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Själv var hon inte lika nöjd.

– Jag började ju gråta direkt efter här nu då, säger hon till TT.

TT: För att du vant dig vid att ta guld?

– Ja (skratt). Nej, men när man vet att man kan mer. Jag kom inte in i tävlingen på något sätt.

– Jag kom hem från Kenya i måndags, så jag vet inte hur mycket man ska förvänta sig. Men jag vill mer.

”Känner mig fräsch”

Hon erkänner att det har varit en tuff tid mentalt.

– Jag känner mig fräsch, det är väl mest att man är lite mentalt urladdad. Det är mycket man tar in när man åker på en sådan resa. Så det är mer mentalt, även om kroppen också är sliten, säger hon.

Tangerat årsbästa

Vann i regnet gjorde Aina Griksaite, Spårvägen. Den i Sverige födda och uppväxta, men för Litauen tävlande, vann på 13,78 – tangerat årsbästa för henne.

– Jag kände att formen finns, men självklart så var det jättejobbiga väderförhållanden i dag. Men jag försökte att inte tänka på det utan bara tänka på att hoppa rätt, säger hon till SVT Sport.

”Otroliga resultat”

Griksaite, som bröt armbågen för fyra månader sedan, var så klart väldigt nöjd över att ha tagit guld och besegrat Maja Åskag.

– Maja gör ju otroliga resultat hela sommaren. Hon kanske inte fick till det i dag, sist hon hoppade var väl förra veckan, så jag kan tänka mig att det var svårt att ladda om, säger Griksaite.

Maja Åskag får en ny chans till SM-guld i morgon, då hon ska hoppa final i längdhopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.