Foto: SVT

Kajsa Bergqvist vill se förbundet agera: ”Man blir alldeles kall och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Moa Hjelmer berättade under torsdagen att hon blivit våldtagen efter Finnkampen för flera år sedan. Det är något som chockar friidrotts-Sverige.
– Man blir alldeles kall inombords, arg över det som har hänt, och lider med henne för det hon har blivit utsatt för, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Kajsa Bergqvist reagerar väldigt starkt på Moa Hjelmers berättelse på instagram under torsdagen.

– Det är otroligt starkt och modigt av Moa att göra det hon gör nu. Tyvärr tror jag inte att hon är ensam. Sedan kanske det inte alltid händer att det går till den nivån att man blir våldtagen. Men det här finns inom idrotten och inom friidrotten. Därför är det så viktigt och bra med #metoo och att Moa i det här fallet har modet att gå ut och pratar om det, för att det ska hända något, säger Kajsa Bergqvist och fortsätter:

– Man är chockad och mår dåligt i hela kroppen. Tyvärr är jag inte förvånad att det har hänt, fortsätter hon.

Kajsa Bergqvist tycker att ansvaret ligger på det svenska friidrottsförbundet att följa upp det Moa Hjelmer berättat, och ta tag i problemet.

– Nu vet man inte vem som har utsatt henne för det här. Men det ligger på förbundet att följa upp och ta tag i det här. Man måste ta tag i det direkt. Nu är ju det här några år sedan, men om det är en person som finns och funnits inom landslaget så finns stor risk att även andra kan ha blivit utsatta för samma sak, säger Kajsa Bergqvist till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer