Blanka Vlasic gratulerar Kajsa Bergqvist till världsrekordet inomhus i Arnstadt 2006 på 2,08, ett rekord som ännu står sig. Heike Henkel är till höger. Foto: TT

Kajsa Bergqvist om Vlasic: ”Du är den bästa”

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Blanka Vlasic officiellt att hennes karriär är över – fem år efter senaste aktiva säsongen. Kajsa Bergqvist delar samma personrekord, 2,08, som Vlasic och deras karriärer följdes åt och de blev nära vänner.

– Du är den bästa, säger Bergqvist om kroatiskan.

Faktum är att Bergqvist redan tackat av den nära vännen Vlasic, 37, vars sista framgång blev bronset vid OS i Rio de Janeiro 2016. Då riktade sig Bergqvist till Vlasic med orden, som hon nu delar med sig till SVT Sport:

”Första gången jag såg Blanka hoppa visste jag att den tjejen skulle komma att hoppa riktigt högt. Det tog ett par år innan hon fick ordning på koordinationen i de låååååånga benen men när det sedan satt så wow!”

”Blanka gjorde show av damernas höjdhopp och gav alltid publiken en upplevelse. Både genom hennes resultat och med den karisma och stjärnstatus som hon hade.”

”Den enda konkurrent jag delade rum med”

”Hon var min motståndare men även min vän. Hon var den enda konkurrenten som jag delade rum med på tävlingar och verkligen hade kul med. Hon hade alltid en stor dos humor och var alltid rolig att umgås med.”

”Blanka du är den bästa. Lycka till efter att ha avslutat karriären!”

Kajsa Bergqvists högsta hopp på 2,08 kom i Arnstadt inomhus 2006. En av de första att gratulera var just Vlasic, vars bästa hopp också det på 2,08, kom utomhus hemma i Zagreb 2009.

De två VM-gulden 2007 och 2009 var höjdpunkten på Vlasics karriär. Bergqvists höjdpunkt var VM-guldet 2005.

Allra högst i damernas höjdhopp har Stefka Kostadinova hoppat. Vid VM i Rom 1987 hoppade hon 2,09.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.