Foto: SVT/Bildbyrån

Kajsa Bergqvist hyllar regnbågsskon

Uppdaterad
Publicerad

Homosexualitet är förbjudet i friidrotts-VM:s värdland Qatar. Nu har mästerskapet fått sin första tydliga markering från en av de aktiva. I damernas sjukamp sågs Erica Bougard från USA hoppa med regnbågsfärgade höjdhoppsskor.

– Bougard har gjort en liten politisk markering och prytt sina skor med en regnbågsflagga, härligt att någon vågar göra det på det sättet, säger Kajsa Bergqvist i SVT:s sändning.

Kritik har riktats mot att IAAF har valt att lägga mästerskapet i Qatar utav flera anledningar. En är de förtryckande lagarna mot HBTQ-personer. Homosexualitet är straffbart med fängelse och i värsta fall döden.

– Vissa tycker att det är bra så att de tvingas sätta ljus på de här frågorna. Men jag tycker att kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respekterar mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap, sa Kajsa Bergqvist innan mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet