Kalle Berglund riktar kritik mot SOK Foto: Bildbyrån

Kalle Berglund blir av med stöd – riktar kritik mot SOK

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Berglunds senaste år har präglats av psykisk ohälsa och få tävlingar. Nu får han inte längre stöd av SOK.

Han fick läsa om beskedet på internet, utan att få någon förklaring.

”Att bli av med mitt stöd efter den här säsongen gör mig ledsen och besviken, jag trodde att vi hade kommit längre än så här”, skriver han på sin Instagram.

De senaste åren har varit tuffa för Kalle Berglund som kämpat med sin psykiska hälsa. Han bestämde sig tidigt för att 2022 skulle bli ett mellanår, något han berättade för SVT.

Efter OS i Tokyo 2021 fanns inte glädjen att tävla och träna som en elitidrottare. Han valde därför att ta ut noll kronor av sitt bidrag av SOK, som han skulle fått som en del av Topp och Talang.

”Jag bestämde ganska snabbt att det bästa för mig var att ta 2022 som ett återhämtningsår och fokusera på det som är viktigt på riktigt, min mentala hälsa. Detta var jag hundra procent transparent med både gentemot SOK och media”, skriver Berglund.

Då hade det sett annorlunda ut

När SOK häromdagen presentera idrottarna som var del av stödet genom Topp och Talang var Berglund inte med. Nu riktar han kritik mot SOK och menar att beslutet varit annorlunda om han hade prioriterat bort sin mentala hälsa.

”Ärligt talat om jag hade struntat i min mentala återhämtning och fokuserat på träning och sprungit okej, så tänker jag att beslutet hade varit annorlunda”.

Svaret: ”En miss i kommunikationen”

Vidare kritiserar han bristen på kommunikation.

”Men att jag först fick ta del av beskedet i en artikel på internet så är det enkla svaret: ”Det blev en miss i kommunikationen”, Ja ni, jag vet inte vad jag ska säga...”, avslutar han.

Till Expressen svarar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo på kritiken mot kommunikationen.

– Jag vet inte exakt hur det har skötts i det här fallet. Men jag hoppas att det inte var så. Om det var så är det helt klart ett misstag från vår sida och jättetråkigt för Kalle, säger han.

SVT har sökt Peter Reinebo för kommentar.

KLIPP: Ett år efter att han nådde botten var Berglund tillbaka (30 juni 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.