Kalle Berglund slog Gärderuds 44 år gamla svenska rekord

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Berglund raderade ut Anders Gärderuds 44 år gamla svenska rekord på en engelsk mil (1609 meter). Svensken slutade åtta med tiden 3.53,83.

– Det är klart att det är kul att slå svenskt rekord, säger Berglund till TV4.

Det var inte helt lätt att upptäcka att det var svenskt rekord när Berglund sprang i mål i mitten av fältet. Han var 1,5 sekunder efter segrande Marcin Lewandowski som vann på 3.52,34, vilket var polskt rekord.

– Det gick snabbt direkt och var lite ringrostigt. Jag har inte kunnat träna på bana på tre veckor, det var kul att bara vara med, säger Berglund, som varit vadskadad och inte sprungit i spikskor, till SVT Sport.

Anders Gärderuds tidigare svenska rekord från 1975 löd på 3.54,45.

Höjdpunkter från Diamond League, Oslo:

Inte tränat ordentligt på tre veckor

– Tycker ändå att det var okej eftersom jag inte tränat ordentligt på tre veckor. Det finns mer att ta av, säger Berglund.

Rekordloppet tog hårt.

– Det bara snurrar i huvet och du får spykänslor. Det känns som du har 40 graders feber och inte orkar upp ur sängen. Hade man vaknat så här en morgon hade man ringt 112, säger Berglund enligt kvällstidningarna.

Det var stor hausse kring bröderna Ingebrigsen. Jakob slutade sexa efter att för ovanlighetens skull ha tappat på upploppet. Filip blev först på niondeplats.

– Det var ett antiklimax för mig, säger Filip till NRK.

Se dokumentären om Anders Gärderud i Hårds historier:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.