Se Vanessa Kamgas superkast Foto: Bildbyrån

Kamga efter superkastet: ”Det känns hur bra som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Vanessa Kamga visade under söndagen att det inte bara är på herrsidan det finns diskuskastare att följa i Sverige.

Med ett kast på 60,01 blev hon blott den andra svenskan någonsin att kasta över 60 meter.

– Det är otroligt coolt, säger hon till SVT Sport.

För första gången sedan VM i Doha var det tävlingsdags för Vanessa Kamga under söndagen. 21-åriga diskuskastaren visade att hon inte var rostig när hon blev andra svenskan någonsin över 60 meter.

– Det är otroligt coolt. Det är mycket jobb bakom att kasta 60 meter. Det är en jättestor milstolpe och det är bara en svensk tjej som gjort det tidigare. Det ska man inte ta lätt på. Det känns hur bra som helst, säger hon till SVT Sport.

– Jag hade inte tänkt så mycket på tävlingen. Jag tänkte mest att jag skulle  leverera sex kast i mitten. Sedan blev det till och med ett jättekast, som var en meter mer än mitt förra personbästa.

Siktet inställt på OS

För Kamga finns det ett tydligt mål som hon jobbar för att nå. En resa till Tokyo nästa sommar för att representera Sverige i OS. Men då behöver hon kasta ännu längre.

– Det är typ 63 meter. Nästa målsättning är att vara så bra nästa säsong att man är med där och kämpar om platserna.

Att OS blev uppskjutet ett år var med andra ord inget som påverkade henne negativt.

– För mig är det inga problem. Jag är så ung och ivrig att kasta långt. Ett år till för mig att träna är bara positivt.

Den här säsongen kommer inte bli lika tävlingsrik som vanliga somrar. Under första delen av sommaren hinner hon bara med en tävling till. Det är Bottnarydskastet om två veckor – samma tävling som Daniel Ståhl slog svenskt rekord på förra året. Om Kamga kan leverera likt Ståhl gjorde, det återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.