Karin Torneklint slutar som förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Karin Torneklint har varit förbundskapten för svenska friidrottslandslaget sedan 2013.

Nästa år slutar hon.

– Åtta år totalt är en väldigt lång tid, det känns lagom, säger Torneklint till SVT Sport.

Karin Torneklints karriär som svensk förbundskapten är på väg att ta slut.

För Aftonbladet berättar hon att det inte blir någon fortsättning när hennes kontrakt går ut efter OS, EM och Finnkampen nästa sommar.

– Nej, det blir det inte. Jag tror inte ens det vore bra om jag blev kvar. Jag tror det behövs en person som kan komma med ny energi och inspiration, säger hon.

Hoppas att hon har inspirerat

När hon slutar kommer hon att kunna se tillbaka till en förbundskaptenskarriär som har varat längre än någon annan inom svensk friidrott. Och de sista åren har svensk friidrott fått en nytändning, med världsstjärnor som Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

Karin Torneklint var den första kvinnliga friidrottsförbundskapten i Europa när hon tillträdde 2013.

– När jag började på den här posten var det väldigt mycket fokus på att jag var första kvinnan men det är ingenting som jag har tänkt på speciellt mycket, säger hon till SVT Sport.

Hoppas ha inspirerat kvinnor

Torneklint berättar att i Sverige har det aldrig varit ett problem, men internationellt har hennes kön lett till förvirring.

– När man kommer ut internationellt är det många som inte tror att jag är förbundskapten. Många har istället trott att Mikael Norman, vår team manager är förbundskapten. Det är ganska vanligt men det stör mig egentligen inte, säger hon till SVT Sport

Karin Torneklint hoppas att hon inspirerat fler kvinnor att satsa på liknande roller.

– Jag hoppas att jag i min roll som förbundskapten har lett till att fler av våra kvinnliga coacher går vidare och blir elittränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.