Kibiwott Kandie poserar med den kenyanska flaggan efter sitt världsrekord. Foto: TT

Kenyan satte världsrekord i halvmaraton

Uppdaterad
Publicerad

Kenyanen Kibiwott Kandie satte världsrekord i halvmaraton när han vann i Valencia på 57.32.

– Jag kan inte förstå att jag slagit Kamworors världsrekord med en halv minut. I dag är en stor dag för mig och Kenya, säger Kandie enligt Reuters. 

Man förstod att något stort var på gång för 24-åringen när 10 km passerades på 27.25. Han gick upp i täten vid 14 km och borrade på. Han underskred Geoffrey Kamworors tidigare rekord med 29 sekunder (58.01). Även dagens tvåa, ugandiern Jacob Kiplimo som är regerande världsmästare på distansen, underskred den tidigare rekordtiden genom att springa på 57.37.

De fyra första underskred för övrigt den förra rekordtiden i detta lopp av historisk dignitet.

Vid VM i halvmaraton i Gdynia för ett par månader sedan var Kandie tvåa. Kandie, som satte personrekord med en minut, gjorde sitt segerrryck den sista kilometern.

Genzebe Dibaba vann damklassen på 1.05.18, den snabbaste debut som noterats på distansen.

Wikström och Nilsson under OS-kvalgränsen på maraton

Carolina Wikström är ny Sverigetvåa i maraton efter ett succélopp på samma ställe där halvmaratonloppet avgjordes.

27-åringens tid på 2.26.37 var tre minuter från Isabellah Anderssons svenska rekord på 2.23.41.

Wikström, som slutade på elfte plats i tävlingen, var dessutom tre minuter under OS-kvalgränsen.

Även David Nilsson gick in som tvåa genom tiderna i Sverige. Han sprang i mål på 2.10.09 och var bara fem sekunder från Mustafa Mohameds rekord från Sevilla i vintras. Även Nilsson underskred OS-kvalgränsen, som dock inte med automatik ger en OS-plas. SOK har ett resultatkrav på att man ska kunna bli topp 8 för att bli uttagen. Nilsson var 31:a i dagens lopp.

Kenyanen Evans Chebet vann på 2.03.00. De elva första var östafrikaner.

Valencia har under hösten blivit ett löparfäste. Det var där Joshua Cheptegei satte världsrekord på 10000 meter i höstas efter att ha fått draghjälp av en ljusramp i sargen. På damsidan satte Letesenbet Gidey världsrekord på 5000 meter i samma tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.