Andeas Kramer tackar Kipyegon Bett efter försöket på 800 meter vid VM i London förra året. Foto: TT.

Kramers konkurrent misstänks för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Den kenyanske supertalangen Kipyegon Bett, 20, var redan avstängd efter att ha missat ett dopningstest när det i dag kom uppgifter om att han misstänks för bloddopning med epo.

Det är bara A-provet som analyerats på förra årets VM-trea i London på 800 meter. I London sprang Bett i samma försök och semifinal som årets svenska stjärnskott Andreas Kramer. 

– Om det andra testet bekräftar det första kommer den aktive att få ta de fulla konsekvenserna, säger kenyanska antidopningsmyndigheter enligt Reuters.

Det kenyanska friidrottsförbundet hade förberett sitt försvar för Bett kring det uteblivna testet när uppgifterna om den betydligt allvarligare dopningsmisstanken slog ner som en kalldusch.

Hade ordnat försvaret med första dopningsmisstanken

– Vi hade lämnat in förklaringen till fallet som rörde det uteblivna testet om han vägrade eller missade att lämna det testet, men i går kväll  kom det ett annat besked om det nya fallet, säger Barnabas Korir på det kenyanska friidrottsförbundet. 

Bett är en av grenens största framtidslöften och har ett personrekord på 1.43,76 från Berlin 2016, samma år då han även vann JVM (U20). Hans personrekord på 1000 meter är på 2.16,98 från Stockholms stadion i början av sommaren. Diamond League-tävlingen i Stockholm 10 juni är hans senaste tävling i år.

Betts tillfälliga avstängning, som kan bli lång, är det senaste slaget mot den kenyanska friidrotten där flera idrottare stängts av de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.