• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

5000 m-loppet vid Diamond League-tävlingen i Shanghai i mitten av maj. Foto: TT.

Kenyas bästa 5000 m-löpare stoppas från VM

Uppdaterad
Publicerad

Med bara tre dagar kvar till friidrotts-VM i Doha, Qatar, stoppas Kenyas två bästa löpare på 5000 meter från att delta.

– Det är fruktansvärt, säger man i det kenyanska lägret.

Det handlar om Michael Kibet och Daniel Simiyu som var etta och tvåa i de nyligen avgjorda VM-kvalen i Nairobi. De har inte gjort några märkvärdiga tider i år och är bara 30:e och 49:a på världsbästalistan men i Kenya går man strikt på resultaten i kvalet.

Det är det internationella friidrottsförbundet, IAAF, som avslagit deltagandet med motiveringen att de medverkat i för få antal dopningstester de senaste tio månaderna.

Friidrotts-VM

De har testats flera gånger med negativt resultat men inte mött kravet på att ställa upp på minst tre tester utförda utanför tävling.

Trean och fyran tar nu platserna

– Det är med stor besvikelse som vi tvingas meddela att Michael Kibet nekats att delta i det kenyanska laget. Han har testats otaliga gånger och det här är fruktansvärt, skriver teamet runt Kibet på sociala medier.

Nicholas Kimeli och Jacob Krop som blev trea och fyra på kvalet får nu springa i Doha.

Kenya är ett av fem länder som har extra hårda krav på sig för att få delta i Qatar. Så sent som i går uppmärksammades misstänkt kenyansk dopning av den tyska tv-kanalen ZDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet