Foto: ZDF

VM-löpare filmades med dold kamera av tysk tv-kanal

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-VM inleds i veckan. Men redan innan mästerskapet börjat har ett misstänkt dopningsfall upptäckts.

Tyska ZDF ska ha fångat två VM-uttagna kenyanska löpare när de injicerat vad tv-kanalen tror rör sig om bloddopningspreparatet epo.

Under senaste fem åren har ungefär 60 kenyanska idrottare straffats. Landet är dessutom ett av fem länder som är under extra strikt bevakning av Internationella friidrottsförbundets antidopningsenhet, AIU.

Nu kan den tyska ZDF lyckats fånga ytterligare två kenyanska idrottare.

Friidrotts-VM

Med dold kamera, på plats i Kenya, har tv-kanalen filmat inne i ett lokalt apotek när en man och en kvinna injicerat – vad de tror rör sig om bloddopningspreparatet epo – någonting i ena armen.

”Allvarliga anklagelser”

ZDF uppger att det handlar om två löpare som är uttagna i Kenyas VM-trupp till Doha.

I filmklippet får även IAAF:s fristående andidopningsenhet, AIU, uttala sig om bilderna från apoteket.

– Det är mycket allvarliga anklagelser. Vi är inte naiva så vi vet att det finns problem med korruption i Kenya. Vi är alltid öppna för att undersöka sådana här anklagelser. De (Kenya) har väldigt stränga förhållningsregler från oss som de måste lyda under. Lyder du inte det kan IAAF besluta om att utesluta landet, säger antidopningsenhetens verksamhetschef Brett Clothier.

Friidrotts-VM i Doha inleds på fredag 27 september och sänds i SVT:s kanaler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet