Khaddi Sagnia. Foto: Bildbyrån

Korsbandet av för Khaddi Sagnia: ”En chock”

Uppdaterad
Publicerad
Förra veckan stod det klart att längdhopparen Khaddi Sagnia, 24, missar inomhus-EM.
Nu berättar hon att det handlar om att korsbandet är av i vänster knä.
– Det var en chock att få beskedet. Jag hoppas opereras inom en vecka, säger stjärnan till SVT Sport.

I förra veckan stod det klart att Khaddi Sagnia missar inomhus-EM i Glasgow som börjar på fredag. Då var det oklart vilken typ av skada som EM-sjuan från i somras drabbats av.

Nu bekräftar Sagnia för SVT Sport att hon har gjort en MR-röntgen som visar att korsbandet är av i vänster knä.

– Det var en chock att få höra att korsbandet är av, men jag mår bra under omständigheterna, säger hon.

Sprang in i en häck

Det var under ett häcklopp i Nordenkampen i norska Baerum i mitten av februari som olyckan var framme. Sagnia sprang då in i den andra häcken.

– Det måste ha varit en rejäl krock för jag stannade till mitt i loppet. Sedan såg jag hur tjejerna sprang förbi mig och det enda jag tänkte på då var att göra klart loppet. Men jag hade ingen smärta, säger hon och fortsätter:

– Efter loppet gick jag bort till vår sjukgymnast som kollade på benet, men det verkade inte vara någonting då heller så jag fortsatte dagen som vanligt. Men när jag ändå kände att något var konstigt så ringde jag vår läkare och fick en magnetröntgen.

”Ska opereras så fort som möjligt”

Nu hoppas man få till en operation så snart som möjligt. Sannolikt i Stockholm eller Göteborg, men varken datum eller plats är bestämt i nuläget.

– Jag ska opereras så fort som möjligt och det blir nog om en vecka.

Vad har läkarna gett för prognos?

– Oftast brukar det handla om fyra till sex månader, men jag får helt enkelt känna av hur det går med rehaben efter operationen. Nu vill jag bara fokusera på att göra rehaben så bra som möjligt och komma tillbaka starkare och bättre efteråt.

Tänker inte på VM i oktober

Det är VM i Qatar i oktober. Hur stor är chansen att du ställer upp där?

– Just nu tänker jag inte på det utan de enda målen jag har just nu är att genomföra operationen och komma tillbaka igen. Jag vill kunna göra de enklare sakerna i livet som man annars tar för givet. Efter det får jag blicka framåt mot tävlingar och så vidare.

Hur påverkar skadan din OS-satsning?

– Den ska inte påverka OS alls. Absolut inte, säger Khaddi Sagnia.

Det är andra gången som korsbandet går av för stjärnan. Förra gången, 2012, var det i höger knä och den gången tog det två år för henne att komma tillbaka eftersom hon valde att vänta ett helt år innan hon opererade sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer