Foto: SVT

Khaddi Sagnia trea i Dohas Diamond League – med ett av sina bästa hopp någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan satte Khaddi Sagnia nytt personligt rekord, då hon hoppade 6,92 i Zagreb.

I kväll visade hon att det inte var en tillfällighet.

Hon blev trea i Dohas Diamond League – med sitt näst längsta utomhushopp i karriären.

– Fantastiskt, säger Kajsa Bergqvist, efter Sagnias 6,85.

Khaddi Sagnia visar superform, nu när friidrottssäsongen lider mot sitt slut.

I kväll, när Diamond League-säsongen avslutades i Doha, stod hon för ett av sina bästa resultat i karriären. Hennes längsta hopp i längdhoppstävlingen genom att i sitt andra hopp nå hela 6,85 – blott sju centimeter från det personliga rekord hon satte i Zagreb förra veckan.

– Det är ett världsresultat, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist, och fortsätter lite senare:

– Det är fantastiskt att hon har etablerat sig på den här nivån och plockar fram det tävling efter tävling. Hon har fortfarande problem att hitta plankan ibland, men har blivit tryggare i ansatsen. Hon har något väldigt, väldigt speciellt på gång.

Sista hoppet avgjorde

Kvällens tävling hade, precis som Stockholms Diamond League-tävling tidigare i somras, det nya systemet med en finalhoppning. Därmed fick de tre som hoppat längst efter fem omgångar hoppa en finalhoppning, där alla fick hoppa ett hopp var, och den som hoppade längst skulle vinna.

I det hoppet nådde Sagnia ”bara” 6,55 och slutade därmed trea, trots att hennes 6,85 var tävlingens näst längsta hopp.

– Det är ett lotteri, helt seriöst. Men samtidigt får jag får se det som att i mästerskap ska man kunna prestera på varje hopp. Så det är bara att ta med sig det, jobba vidare och komma tillbaka starkare. Det är inget mer med det, sade Sagnia efter tävlingen.

– Att Maryna Bech-Romantjuk vinner är helt rättvist eftersom hon hoppade längst (6,91), och man kan tänka att det inte är någon större skillnad på att sluta tvåa eller trea. Men det är också prispengar i de här tävlingarna som kan komma väl till pass, och det är en viss skillnad mellan andra och tredje plats.

”Är väldigt stolt”

Tävlingen var Sagnias 14:e och sista denna säsong, och hon vann tolv av dessa.

– Jag är väldigt stolt över mig själv. Förra säsongen var min återkomst efter korsbandsskadan och jag har jobbat hårt för att komma tillbaka stark, och det har jag verkligen visat den här säsongen. Så jag är jätteglad. Jag hade hoppats hoppa längre i sista hoppet, men man kan inte få allt man önskar, säger hon.

Sagnia om finalhoppningen: ”Det är ett lotteri”

Resultat

1) Maryna Bech-Romantjuk, Ukraina, 6,91, 2) Ese Brume, Nigeria, 6,71, 3) Khaddi Sagnia, Sverige, 6,85, 4) Milica Gardasevic, Serbien, 6,46, 5) Taliyah Brooks, USA, 6,30, 6) Eva Bastmeijer, Nederländerna, 6,17, 7) Yariadmis Argüelles, Portugal, 5,74.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.