Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Armand Duplantis vann tävlingen i Doha, men klarade ”bara” 5,82. Foto: TT

Armand Duplantis vann i säsongsavslutningen – men inte över sex meter

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis säsong är över.
I säsongsavslutningen gjorde han precis som vanligt: Vann.
En gårdag med mängder av spyattacker höll honom under sex meter.
– Det var tufft, men jag klarade det, säger han.

Armand ”Mondo” Duplantis gjorde i kväll sin sista tävling för säsongen, på Diamond League-avslutningen i Doha. Där blev det som väntat seger, men på en – för honom – beskedlig segerhöjd.

Han tog 5,82 i första försöket, en höjd som Sam Kendricks och Renaud Lavillenie klarade först i det tredje försöket. Därmed delar de tre nu stadionrekordet.

Rev 6,00-försöket

Både konkurrenterna rev ut sig på 5,92, en höjd som Duplantis rev sina båda första försök på. Han sparade sedan det tredje försöket till 6,00, men rev även det och säsongen var därmed över.

En möjlig förklaring till att Duplantis inte nådde så högt som vanligt kan vara att han har varit magsjuk i veckan.

– Det var en märklig dag i går där jag inte kände mig så bra, berättar han för SVT Sport, och utvecklar vidare:

– Jag vet inte riktigt vad det var. Jag är inte sjuk och jag har gjort ett negativt covid-test. Jag känner mig bra nu. Jag hade nog bara någon sorts magsjuka. Jag hade nog fått i mig något som inte var bra. Så jag var tvungen att spy en massa. Alldeles för många gånger. Det var alldeles för mycket som kom upp.

– Det här är ju ett ställe där man inte vill vara uttorkad på även under vanliga förutsättningar, så det där gjorde mig ännu mer uttorkad och gav mig ännu mer näringbrist. Men jag lyckades genomföra min sista tävling för säsongen och jag vann, så det känns okej nu.

Var det ett självklart beslut för dig att tävla, eller funderade du på att lämna återbud?

– Jag försökte att inte tänka på det sättet. Men det är klart: Om jag hade vaknat i morse och känt mig som jag gjorde i går hade jag kanske inte tävlat. Men jag spydde inte. Jag kände mig såklart väldigt svag, men jag kände mig tillräckligt bra för att ge det en chans, så jag gjorde det.

Så i dag var det bara att dricka så mycket vatten du bara kunde?

– Jag försökte. Men problemet var att när jag drack mycket vatten så spydde jag upp allt. Så jag var tvungen att vara försiktig med hur mycket vatten jag drack.

Duplantis: ”En fantastisk säsong”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Duplantis: ”Det har varit en fantastisk säsong”

”Blev lättare och lättare”

Säsongen har bland annat inneburit två världsrekord och tidernas högsta hopp utomhus.

– Efter den andra tävlingen hittade jag bara flytet. Det blev lättare och lättare att hoppa högt. Sedan slog jag världsrekordet, sedan slog jag rekordet igen och tog 6,15 utomhus, berättar han med ett leende.

Resultat

Visa

1) Armand Duplantis, Sverige, 5,82, 2) Sam Kendricks, USA, 5,82, 3) Renaud Lavillenie, Frankrike, 5,82, 4) Matt Ludwig, USA, 5,71, 5) Ben Broeders, Belgien, 5,71, 6) Cole Walsh, USA, 5,61, 7) Audie Wyatt, do, 5,46, 8) Thibaut Collet, Frankrike, 5,46.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer