Erika Kinsey vann guld i sitt sista SM. Foto: TT

Kinsey vann i sitt sista SM: ”Jätteskönt att få avsluta med guld”

Uppdaterad
Publicerad

Erika Kinsey, 33, tog hem guldet i SM i sin avslutande säsong. Även Sofie Skoog som inom kort avslutar sin karriär fick med sig en medalj i form av ett brons. Däremellan placerade sig uppstickaren Bianca Salming som tvåa.

– Det var jätteskönt att få avsluta med ett guld. Det var mitt sista SM, säger Kinsey till SVT Sport.

Höjdhopparen avslutar karriären med Finnkampen nästa helg.

– Det var en bra kamp där på slutet. Det var tunga ben och det var en kämpatävling i dag. Jag har fått flyga i för många olika tidszoner och det har varit kämpigt att komma tillbaka. Det kommer att bli lite tomt men det känns bra också, det är dags nu, säger Kinsey, som har USA som bas, om sitt beslut att tacka för sig på friidrottsscenen.

Hon tog sitt första SM-brons redan för 16 år sedan.

Kinsey har tre SM-guld, alla tre i rad: 2019, 2020 och 2021.

Salming hade bästa försöket på 1,90

Det blev en duell mellan Kinsey och 23-åriga Salming. Kinsey såg ut att ha tagit hem det då hon tog 1,88 i tredje men Salming svarade och tog det också i sitt sista försök, en höjning av årsbästat med två centimeter i ett kyligt Borås.

På 1,90 var Salming närmast att klara i sitt andra försök men det blev tre kryss på höjden för bägge.

– Det var ett bra hopp, faktiskt, säger Salming om sitt försök på 1,90.

– I dag kändes det verkligen inte bra i kroppen och jag behövde ändra något i skallen och bara köra på. Det gick inte att njuta och gå på formen i dag, säger Salming som under SM-tävlingarna satt personrekord i spjut. Hon har ju mångkamp som sin huvudgren. 

OS-finalisten Nilsson saknades

Tävlingen uppskattades av publiken i kurvan. Det blev ett drama.

– Det blev den duell som vi hoppats på. Det var inte alls så att Erika bara behövde ställa ut skorna, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

31-åriga Skoog, coachad av den förre OS-mästaren Stefan Holm, klarade 1,81. Hon rev sedan två gånger på 1,84 och sparade ett hopp till 1,86 som hon rev grovt. Hon skrattade och klappade i händerna efter sitt avslutande hopp. Det blev ett nytt leende när Skoog tog farväl.

Efteråt kramade de tre medaljörerna om varandra.

OS-finalisten Maja Nilsson saknades i dagens tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.