Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se upploppet från VM-gatlöpningen i Riga. Foto: Petr David Josek

Skrällen: Kipyegon fick stryk i säsongens sista lopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter en säsong med trippla världsrekord och dubbla VM-guld avslutade suveränen Faith Kipyegon med att få stryk vid VM i gatlöpning i Riga där en engelsk mil stod på programmet för första gången under söndagen.

– Oturligt nog var jag sliten i dag, säger Kipyegon.

Kenyanskan var sida vid sida med etiopiskan Diribe Welteji när det återstod 100 meter att löpa till målet i centrala delen av staden. Kipyegon orkade inte stå emot och gav upp på slutet där även Weltejis landsmaninna Freweyni Hailu passerade Kipyegon som fick nöja sig med bronset i det första officiella mästerskapet med gatlöpning på 1 609 meter.

– Det har varit en fantastisk säsong men oturligt nog var jag sliten i dag. Men det känns bra att ha varit på plats i de första världsmästerskapen i gatlöpning så jag är ändå glad över att jag ställde upp. Det var mitt första gatlopp så jag är ändå nöjd med insatsen, säger Kipyegon till det internationella friidrottsförbundet.

”Jag kan slå henne”

– Det var tufft och vädret var inte det bästa för mig. När jag såg Faith i ledning nära målet bestämde jag mig för att lägga in spurten. Jag kunde känna att hon var trött och jag hade en tanke: ”Jag kan slå henne”, säger Welteji efter den första skrällartade titeln i det nya mästerskapet.

– Jag kom hit för att vinna, för att skriva historia och att motivera kommande generationer av idrottare, säger Welteji.

Kipyegon har under säsongen satt världsrekord på 1 500 meter, 1 609 m och 5 000 meter och vunnit VM-guld på 1 500 och 5 000 meter.

Svenskt rekord på 5 km

Det var en stor löparhelg i Riga med flera olika VM-grenar och även en öppen klass för allmänheten.

Flera svenskar deltog i tävlingen.

– Loppet var jobbigt som vanligt men det var fint att springa om världslöpare. Det kändes hyfsat behärskat och slutade med ett svenskt rekord, säger Johan Glans till det svenska friidrottsförbundet efter 5 km där han blev tia. Han har även det svenska rekordet på 10 km gatlöpning.

Resultat från Riga:

1 609 m damer:

1) Diribe Welteji, Etiopien, 4 20,98

2) Freweyni Hailu, Etiopien, 4.23,06

3) Faith Kipyegon, Kenya, 4.24,13

1 609 m herrar:

1) Hobbs Kessler, USA, 3.56,13

5 km damer:

1) Beatrice Chebet, Kenya, 14.35

5 km herrar:

1) Hagos Gebrhiwet, Etiopien, 12.59

10) Johan Glans, Sverige, 13.32

Halvmaraton damer:

1) Peres Jepchirchir, Kenya, 1.07.25

23) Carolina Wikström, Sverige, 1.10.56

Halvmaraton herrar:

1) Sabastian Sawe, Kenya, 59.10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.