Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirwa vann Stockholm Marathon – trots att han sprang vilse Foto: Bildbyrån

Kirwa vann Stockholm Marathon – trots att han sprang vilse

Uppdaterad
Publicerad

Han gjorde hela jobbet själv, sprang vilse flera gånger och tappade närmare två minuter.

Men trots det vann Felix Kirwa Stockholm Marathon 2022 på tiden 2.11,08 – knappt en minut från banrekordet.

– Vi sprang vilse och på grund av det lyckades vi inte slå rekordet, säger Kirwa.

Till en början var de sju herrlöpare som drog ifrån de övriga, bland dem både Hässelbys Samuel Russom och Hälle IF:s Samuel Tsegay. Milen inleddes lovande på strax under 30 minuter och det var helt klart läge för ett nytt banrekord.

Efter en och en halv mil, i höjd med Fältöversten på Östermalm i Stockholm, tvingades Tsegay släppa. Efter ungefär halva loppet gick Russom samma öde till mötes.

Stockholm Marathon

Pekades åt fel håll: ”Misstaget störde mig”

I täten drog Felix Kirwa på och till slut var det bara Tesfaye Lencho Anbesa och Merhawi Kesete som orkade hänga på i kenyanens tempo.

Sedan började kaoset. Först pekades de tre löparna i täten åt fel håll. Ett misstag som korrigerades tämligen omgående.

Nästa misstag gick det dock inte lika fort att få ordning på. Då sprang nämligen löparna rakt fram i stället för att svänga upp på Folkungagatan på Södermalm och det dröjde ända tills de var i höjd med Danviksbron innan de insåg att de sprungit fel.

– Vi tappade bort oss, men vi gjorde vårt bästa och lyckades vinna ändå, säger kenyanen Felix Kirwa till SVT Sport.

Trots att felspringningen kostade över en minut lyckades Felix Kirwa återta den ledning han blivit av med, och fick med sig en seger på tiden 2.11,07 – knappt en minut från banrekordet från 2019. Men helt knäckt var inte Kirwa, trots den omtumlande upplevelsen.

– Misstaget störde mig. Det var ett rejält störningsmoment. Vi hade en riktigt bra tid på gång, men vi lyckades ta oss i mål på en respektabel tid, säger Kirwa.

På grund av arrangörsmissen kommer rekordbonusen på 5000 dollar att betalas ut, trots att banrekordet inte slogs. Det berättar arrangören för Sportbladet.

Klipp: Här springer tätklungan vilse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här springer tätklungan fel – två gånger om. Foto: TV4/C More

Svensk segrare: ”Är jättenöjd”

SM-guldvinnare blev svensk-eritreanen Samuel Russom. Hässelbylöparen gick i mål på en femteplats, drygt fyra och en halv minut efter vinnaren.

– Jag är jättenöjd, säger han i TV4.

Olle Walleräng tog silvret efter en sjundeplats i loppet och Archie Casteel bronset genom en åttondeplats.

Resultat

1) Felix Kirwa, Kenya, 2.11.08, 2) Merhawi Kesete, Eritrea, 2.11,45, 3) John Langat, Kenya, 2.12.39, 4) Berhane Tesfay, Eritrea, 2.14.42, 5) Samuel Russom, Eritrea, 2.15.39, 6) Guiseppe Gerratana, Italien, 2.18.33, 7) Olle Walleräng, Sverige, 2.20.05, 8) Archie Casteel, do, 2.20.59, 9) Daniel Lundgren, do, 2.21.14, 10) Ebba Tulu Chala, do, 2.21.17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet