Daniel Ståhl och Angelica Bengtsson. Foto: Bildbyrån

Klart: Då avgörs Diamond League-galan i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bauhausgalan, det årliga Diamond League-stoppet i Sverige, har flyttats fram på grund av coronapandemin. Nu är ett nytt datum spikat: 23 augusti.

– Ett så bra datum vi kan få, säger tävlingschefen Jan Kowalski till SVT Sport.

Efter att det internationella friidrottsförbundet World Athletics publicerat den uppdaterade tävlingskalendern står det klart att Diamond League-galan på Stockholms Stadion äger rum söndagen den 23 augusti.

– Det är egentligen ett så bra datum vi kan få med tanke på förutsättningarna. Det är bra att det inte ligger för nära i tid men att det ändå är sommar fortfarande och hygglig temperatur, säger tävlingschefen Jan Kowalski till SVT Sport.

Tre tävlingar har ställts in: Rabat 31 maj, London 4 juli och finalen i Zürich 9-11 september. Första DL-tävlingen blir 14 augusti i Monaco följt av Gateshead två dagar senare. Stockholm arrangerar den tredje deltävlingen.

”Måste vara flexibla”

På grund av pandemin kommer galan i Stockholm att planeras utifrån flera olika scenarier eftersom det är oklart vilka restriktioner som gäller i slutet av augusti.

– Vi måste prioritera säkerheten och följa allmänna rekommendationer från myndigheterna, det kommer först. Sedan måste vi vara flexibla och tänka på hur vi planerar för en tävling med och utan publik och med olika resemöjligheter, säger han.

– Men det är för tidigt att ha en sannolikhet eller säkerhet i det ena eller andra scenariot. Det enda vi vet är att det inte kommer vara som vanligt den 23 augusti, utan det kommer finnas några slags restriktioner.

Vad tror du om att få dit internationella deltagare?

– Vi drömmer om att kunna få dit några internationella deltagare, då blir det förhoppningsvis en mer spännande tävling. Men det är för tidigt att säga, det är tre månader kvar och mycket kan fortfarande hända.

Hellre utan publik än inställt

Ekonomiskt är det givetvis en stor fördel att arrangera galan med publik. Men Kowalski ser hellre att galan genomförs utan publik än att den ställs in.

– Ekonomiskt betyder det jättemycket att ha publik men i det här läget är säkerheten viktigast. Kan vi arrangera galan utan publik är det mycket bättre än att den ställa in.

Bauhaus-galan blir en av de första Diamond League-tävlingarna ut för säsongen. Galan i Stockholm skulle ha anordnats 24 maj.

ARKIV: Här tränar Duplantis hemma i trädgården (17 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.