Förbundskapten Karin Torneklint, Armand Duplantis och Angelica Bengtsson. Foto: BILDBYRÅN

Beskedet: Finnkampen blir av i september

Uppdaterad
Publicerad

I går kom finländska glädjebeskedet: friidrotten drar igång i juni.

Och med på schemat: Klassiska Finnkampen. Ett fint besked även för svenska friidrottsälskare.

– I nuläget planerar de och vi för att det ska bli en Finnkamp i Tammerfors, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.

Under onsdagen kom besked om att Finland ger positiva signaler kring den inhemska friidrotten och att den kommer att starta i slutet av juni. Med på schemat över tävlingar som planeras att genomföras under sommaren och hösten finns Finnkampen 4-5 september, enligt Yle.

Svenska friidrottsförbundet har tidigare hänvisat beslut kring den inhemska friidrotten i Sverige till ett styrelsemöte den 15 maj. Men nu ger generalsekreterare Stefan Olsson glädjande besked kring Finnkampen, som avgörs i Tammerfors denna säsong.

Finnkampen

– Vi har kontakt med finländska friidrottsförbundet veckovis och stämmer av läget. I nuläget planerar de och vi för att det ska bli en Finnkamp i Tammerfors 4-5 september.

Hur sannolikt är det att Finnkampen blir av?

– Det är jättesvårt att svara på men jag kan bara hoppas och önska med hjärtat att det blir möjligt. Det är så himla viktigt både för svensk friidrott och den historik som finns kring Finnkampen, säger Olsson och fortsätter:

– Vi har största respekt för den situation som vi befinner oss i och får helt enkelt följa vad som händer framöver. Men det är ändå en signal vidare att Finland har öppnat upp lite grann. De har ju haft mer stängt än Sverige.

Ingen digital tävling

I söndags avgjordes en stavhoppstävling där de tre bästa stavhopparna i världen, bland annat Armand Duplantis, medverkade digitalt på distans. Men att Finnkampen skulle förvandlas till något liknande finns det inga planer för i nuläget.

– Vi har nämnt det men det är ingenting vi har gjort någon stor grej av än.

ARKIV: Duplantis delade segern i hemmatävling – men ville hoppa vidare (3 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet