Klüft och Sjöbergs rekord kan strykas

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska friidrottsförbundet, EAA, har beslutat att stryka alla gamla Europarekord. Bland annat Patrik Sjöberg och Carolina Klüfts utomhusrekord. Detta enligt uppgifter till finska Ilta-Sanomat. Enligt förslaget tidningen tagit del av skall alla Europarekord nollas den 1 januari 2018.

Anledningen är att många av de gamla rekorden misstänks vara satta av dopade idrottare, främst under 80-talet. Beslut skall ha tagits på ett möte inom EAA under gårdagen.

Om alla rekord stryks påverkar det fem svenska friidrottare. Utomhus har Carolina Klüft (sjukamp) och Patrik Sjöberg (höjdhopp) det nuvarande rekordet. Inomhus är det Kajsa Bergqvist (höjd),  Susanna Kallur (60 häck) och Abeba Aregawi som riskerar få sina rekord strukna.

– Rent personligen skulle det kännas surt men man måste göra något för att komma åt alla de gamla rekorden, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

– Jävligt löjligt. Det är ju 30 år sedan, så det är inte så att jag bryr mig. Jag vet vad jag har hoppat och den prestationen kommer aldrig att försvinna. Men när de räknar från år 00 till 2017 så blir det ju jäkligt tråkigt för de som satte rekord förra året som som fortfarande lever på att de är Europarekordhållare, säger Patrik Sjöberg till Sportbladet.

Världsrekorden påverkas i nuläget inte men även dessa rekord kommer att diskuteras av internationella friidrottsförbundet IAAF. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.