Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”Märkligt om den som hoppat längst inte vinner”

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade formatet med en finalomgång i längdhopp, som testades på Diamond League-galan i Stockholm i somras, införs på samtliga galor 2021 – dessutom i fler grenar.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist förstår att man vill höja dramatiken men är ändå kritisk.

– Det känns märkligt utifrån vad idrott handlar om. Att den som hoppat längst eller kastat längst i en tävling inte ens vinner tävlingen, säger hon.

På Diamond League-galan i Stockholm testades det nya formatet att de bästa efter fem längdhoppsomgångar gjorde upp i en finalomgång där det längsta hoppet gav seger i tävlingen – oavsett ställningen innan.

Trots kritik från flera aktiva inför man nu formatet på samtliga Diamond League-tävlingar nästa år – i fler grenar. De tre bästa i tresteg, kula, spjut och diskus efter grundomgångarna ska göra upp i en finalomgång.

SVT:s expert Alhaji Jeng är kritisk mot planerna att införa ”Final 3” i ännu fler grenar,

– Det blir ett problem när en tävlande gör det bästa resultatet men sen inte vinner tävlingen. Det här är otroligt ödesdigert. För någonstans handlar det om vem som hoppar längst eller kastar längst.

Samtidigt har han förståelse för varför förändringen görs.

– Jag förstår idén med att diversifiera. I tv-sändningarna faller ofta teknikgrenarna bort. 100 meter och andra löpgrenar, där finns det inga riskmoment när det gäller tiden. Det här sättet gör att man kan skapa mer medieutrymme åt teknikgrenarna.

”Det är vad friidrott handlar om”

Även Kajsa Bergqvist är inne på samma spår.

– Ibland har det här blivit bra. Ibland kan dramatiken försvinna lite ur en tv-sändning när man kommer in här och där och ibland i fel ordning. I vissa sammanhang kan det här vara en bra grej, säger hon.

– Men jag tycker fortfarande att det känns märkligt utifrån vad idrott handlar om. Att den som hoppat längst eller kastat längst i en tävling inte ens vinner tävlingen. Någonting i det skaver i mig i alla fall. Det är vad friidrotten handlar om.

SVT Sport förklarar: Så fungerar det kritiserade formatet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.