Bahta har fortsatt att tävla under utredningen och satte svenskt rekord på 10 kom landsväg för tre veckor sedan. Foto: Bildbyrån.

Bahta riskerar ett års avstängning – kan vinna pris

Publicerad

Meraf Bahta är anmäld till dopningsnämnden och riskerar ett års avstängning. Samtidigt är Bahta nominerad till Friidrottsgalan 29 november för sitt brons på 10 000 m i EM. Friidrottsförbundet har frågan på agendan men är ytterst förteget.
– Det är något som styrelsen håller på och hanterar just nu, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till SVT Sport.

Och hur går snacket?

– Nja, det håller vi internt för oss, säger Olsson som inte vill säga något om tidsplanen – mer än att det av naturliga skäl senast måste komma en tid före 29 november då galan i Stockholm ska äga rum.

– Ett besked får komma i god tid innan galan, lovar Olsson.

Vad är din personliga åsikt i den här frågan?

– Mina och styrelsens tankar tar vi i styrelserummet. Vi följer dopningsnämndens arbete och önskar att det ska bli skyndsamt och samtidigt rättssäkert.

Fick besked om misstanke före EM

Det var i slutet av juli som Meraf Bahta fick besked om misstanke om dopningsbrott genom tre missar i sin vistelserapportering om var hon har befunnit sig när dopningskontrollanter ville göra oannonserade tester.

Eftersom fallet var under utredning fick Bahta starta i EM där hon tog brons på 10 000 meter, för vilket hon nu nominerats i klassen Årets prestation i landslaget, vid galan i Stockholm 29 november.

Förbundet kommer att överklaga en fällande dom

Enligt uppgifter till SVT Sport kommer friidrottsförbundet att överklaga vid en fällande dom. Normalt sett ligger straffet för Bahtas överträdelse på två år men RF:s dopningskommission som anmält till dopningsnämnden, som också lyder under RF, för slutgiltigt beslut har tagit hänsyn till förmildrande omständigheter som framför allt språkförbistring och tekniska problem med appen. Dopningsnämnden har meddelat att ärendet behandlas ”skyndsamt” utan att precisera vad det innebär.

Det var mitt under AIK:s guldfirande i söndags som nyheten kring anmälan av Bahta förmedlades från friidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer