Armand Duplantis är på väg att ta över – men SVT:S Jacob Hård håller fortfarande Sergej Bubka som den främste stavhopparen genom tiderna. Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Duplantis fick ögonen att tåras – men Bubka är fortfarande störst”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När det nu står Armand Duplantis på den översta raden i rekordlistorna, både utomhus och inne, har resan börjat.
Färden mot att bli alla tiders främste stavhoppare.
För att nå dit krävs mer än sätta världsrekord.
Mondo har alla förutsättningar att lyckas.

Jacob Hård

Kommentator

Det är drygt 90 år sedan en ung pojke vid namn Cornelius Warmerdam började hoppa stavhopp hemma på tomten i Hanford, Kalifornien. Han använde en trädgren som stav och landade i en jordhög.

Hoppade med stav av bambu

Warmerdam skulle så småningom komma att dominera stavhoppet i världen i många år. Han hoppade med en stav av bambu och han förbättrade världsrekordet med 23 centimeter till 4,77. Han var länge helt överlägsen och inte förrän 1957 – när stavar av metall börjat användas – slogs hans rekord.

Warmerdam fick aldrig chansen att vinna några stora internationella titlar. Andra världskriget rasade under hans karriär och OS 1940 och 1944 ställdes in och VM i friidrott fanns ännu inte.

Lovande 19–åring från Sovjet

Det första VM:et hölls 1983. Platsen var Helsingfors. Till stavhoppstävlingen kom en lovande 19-åring från Sovjetunionen vid namn Sergej Bubka. Han åkte hem med guldmedaljen – det skulle han komma att göra i ytterligare fem raka VM, det sista 1997!

Under sin karriär satte han världsrekord 35 gånger, då räknades separata rekord inomhus och ute. Han höjde rekordet med smått ofattbara 32 centimeter – från 5,83 till 6,15.

Ögonen tårades

Nu är hans rekord historia. När Armand Duplantis i ett underbart vältajmat hopp seglade över 6,15 i Rom i går var det en sådan vacker syn att ögonen tårades. 

Det högsta hoppet någonsin utomhus såg ut att vara den enklaste sak i världen. Det är så det ser ut när virtuoser framträder!

Historiens störste stavhoppare heter fortfarande Sergej Bubka men Armand Duplantis verkar ha allt som krävs för att så småningom ta över. 

Nya hisnande nivåer

Han har många år på sig att vinna de stora titlar som krävs. Och som han hoppar ser han ut att kunna förflytta världsrekordet till nya hisnande nivåer – just så som föregångarna Warmerdam och Bubka gjorde.

Och precis som för Warmerdam på 1920-talet var det hemma på tomten allt började.

KLIPP: Här blir Duplantis bäst någonsin utomhus (17 september 2020)

Sergej Bubka
Mästerskap: 1 OS-guld, 6 VM-guld, 1 EM-guld, 4 VM-guld inomhus, 1 EM-guld inomhus
Rekord: 6,15 – Bubka satte världsrekord 35 gånger under sin karriär (17 gånger inomhus, 18 utomhus)

Armand Duplantis
Mästerskap: 1 EM-guld, 1 VM-silver
Rekord: 6,18 – Duplantis har satt världsrekord två gånger så här långt och hoppat högre (6,15) än Bubkas bästa utomhusresultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.