Caster Semenya har fortfarande en bit kvar till OS i Tokyo på 5 000 meter. Foto: Bildbyrån.

Semenya avstår OS-satsning på 200 meter

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya försvarade i dag sin sydafrikanska mästerskapstitel på 5000 meter en medelmåttig tid och meddelade efteråt att hon lägger ner satsningen på 200 meter till OS i Tokyo.

– Jag har blivit äldre och är rädd att åka på bristningar, säger Semenya om att springa 200 meter.

Det är nya tider för Caster Semenya. Efter att friidrottens regler kring testosteronnivåer trädde i kraft, och Semenyas överklagan till idrottens skiljedomstol Cas sedan inte hörsammades, gör sydafrikanskan nu en satsning på 5 000 meter men är långt ifrån konkurrensduglig.

Som 800-meterslöpare har hon tagit två OS-guld och tre VM-guld, senast i Rio 2016 respektive London 2017, men på halvmilen går det än så länge avsevärt långsammare.

Långt ifrån

På torsdagen sprang 30-åringen på 15.52,28 i de sydafrikanska mästerskapen i Pretoria. Det räckte visserligen till seger och ett nytt personbästa, men tiden var drygt 42 sekunder från OS-kvalgränsen 15.10 och mer än en minut långsammare än Meraf Bahtas svenska rekord.

– Jag är ganska nöjd med hur jag sprang – allt handlar om att ha kul. Jag kan inte riktigt fokusera på Tokyo om jag fortfarande håller på och bygger upp mig själv, säger hon.

Loppet avgjordes på hög höjd och Semenya planerar att kanske springa igen på havsnivå i Durban i maj, där möjligheterna att göra en bra tid är bättre.

Motsatt sig medicinering

Testosteronreglerna, som det fattades beslut om 2018, gäller på distanser från 400 meter upp till en engelsk mil (1609 meter). Semenya, som har naturligt höga testosteronnivåer, har motsatt sig medicinering för att sänka nivåerna och därmed få tävla på sin favoritdistans.

Parallellt med sin nya satsning på 5000 meter har löparstjärnan inte heller helt gett upp fajten mot de nya reglerna. Hon överklagade tidigare i år till Europadomstolen som hon hoppas ska ”stoppa det internationella friidrottsförbundets långvariga kränkningar mot mänskliga rättigheter på kvinnliga friidrottare”.

ARKIV: Wikström efter klarade OS-gränsen: ”Jag fick lite bryt-tankar” (7 dec 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.